Hírek

2017.07.09. 17:00

Ünnepeltek Zala megye polgárőrei

ZALACSÁNY Sátrak, játszóvárak, bográcsok, szabadtéri sütőalkalmatosságok és körülöttük nyüzsgő több száz, „Polgárőrség” feliratú egyenpólót viselő zalai honfitársunk népesítette be szombaton a helyi iskola udvarát.

Fincza Zsuzsa

A fesztiválhangulatot már kora délelőtt megalapozta a Zalaszentgróti Városi Fúvószenekar koncertje, a díszvendégeket pedig az induló ütemére mazsorettek vezették fel a rendezvénysátor alatti tribünre.Az ünneplő civil szervezet képviselőit köszöntötte dr. Túrós András nyugalmazott altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség (ZMPSZ) elnöke, Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere.

A folytatásban kitüntetéseket adtak át. Az OPSZ Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát kapta Hajas Ferenc, a kanizsai Muskátli Polgárőr Egyesület tagja, Hetényi Ferenc, a zalakoppányi és Szabó Márton, a bazitai polgárőrök vezetője. Az ezüst fokozatot Sándor Csaba zalacsányi, Garai József szentpéterúri és Urbán Zoltán alsópáhoki polgárőrelnök, valamint Ékes István, a pacsai egyesület tagja részesült. A bronzérmet vehette át László István az öreghegyi-, Bekő Ilona a lenti, Szabó Gyula a zalalövői egyesület tagja és Tóth Gyula, az alibánfaiak elnöke.

A ZMPSZ elnöksége a Szent László Emlékplakettet adományozta Dancs Istvánnak, a Besenyő Öreghegy Polgárőr Egyesület elnökének, valamint Szenyéri Attilának, a nagyradai, Horváth Lajosnénak a magyarszerdahelyi, Simon Istvánnak a hahóti és Garami Sándornak, a bazitai polgárőrség tagjának. A támogatásért Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere és Rudolf Wiedner, a Zalai Huke ügyvezetője ugyancsak a Szent László Emlékplakett kitüntetésben részesült.

A pacsaiak gombás borsos tokánnyal kínálták a vendégeket. Balról: Szür Miklós az egyesület elnökhelyettese, Kelemen Tamás Pacsa polgármestere, valamint Horváth Róbert és dr. Túrós András
Fotó: Fincza Zsuzsa

- A megyei vezetésnek sikerült megteremtenie az összhangot a 122 egyesület között és ezzel hozzájárult az országos szövetségen belüli egységhez is. A megye kiegyensúlyozott közbiztonságában annak a 330 ezer szolgálati órának is szerep van, amit a polgárőrök teljesítettek - mondta a zalai polgárőrmozgalomról dr. Túrós András.

Míg a többség a bográcsok között sertepertélt, a versenyeken izzadt, vagy éppen a színpad előtt szórakozott, a mobil véradóállomás előtt is sor állt. Gyenge Tibor az öreghegyi, Oposics György a lövői, Simonffy Imre a bocföldi és Garai József a szentpéterúri polgárőrség színeiben már csörgedeztette a vérét, amikor Szakál Ferenc alezredes a megyei rendőr-főkapitányság osztályvezetője még csak a kötelező egészségügyi vizsgálatnál tartott.

- Egy egészséges férfi 56 naponta adhat vért, s nálam éppen letelt ez az idő. A véradásnak háromszoros haszna van: bizonyítja, hogy egészséges vagyok, segítek embertársaimon és hozzájárulok a polgárőrnap sikeréhez - mondta a 60. donorságához közelítő Szakál alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!