Hírek

2017.03.10. 14:56

Zalaegerszeg felkerül a járműipar világtérképére

Zalaegerszeg - 2019-re már teljes funkcionalitással üzemelhet a járműipari tesztpálya, amelynek első szakaszát legkésőbb a jövő év első negyedévében átadják. Zalaegerszeg felkerül a járműipar világtérképére.

Horváth A. Attila

E két megállapítás is elhangzott az R76-os gyorsforgalmi útról, a járműipari tesztpályáról és a Smart City programról tartott pénteki tájékoztatón. A városházán állami és önkormányzati vezetők, országgyűlési képviselők tárgyaltak a nagy volumenű beruházások részleteiről, majd a sajtónak is beszámoltak az aktualitásokról.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos emlékeztetett rá: a miniszterelnök a Modern Városok Program keretében tett ígéretet arra, hogy Zalaegerszeget gyorsforgalmi úttal kötik össze az autópályával. A több évtizedes helyi szándék és a kormányzati szándék tehát találkozott, a gazdasági növekedés pedig lehetővé tette a 165 milliárd forintos beruházás megvalósítását. A képviselő hozzátette: az R76-os építését felgyorsítja a járműipari tesztpálya 40 milliárd forintos beruházása - ez utóbbi létesítmény alapkövét idén május 19-én helyezik el ünnepélyesen. Az R76-os építése pedig 2017 őszén indulhat.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a tájékoztatón hangsúlyozta: az egész megye fejlesztését nagymértékben segíti a tesztpálya és az R76-os beruházása, utóbbi Hévíz-Keszthelyt és a sármelléki repülőteret is bekapcsolja a gyorsforgalmi úthálózatba.

Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az új, gyors, a repülőteret is érintő nyomvonal előnyeiről szólt, s arról, hogy a szintén megvalósítandó logisztikai központ és konténerterminál szempontjából is rendkívül fontosak a beruházások. Végül köszönetet mondott a projektekért lobbizó támogatóknak.

A kormányzat képviseletében Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár kifejtette, hogy Európában egyedülálló létesítmény lesz a zalaegerszegi tesztpálya. A hagyományos próbapálya mellett egy intelligens várost szimuláló létesítmény is épül, ahol azt lehet modellezni, hogy a vezető nélküli járművek hogyan "viselkednek" valós szituációkban, különböző akadályok között. Európai járműgyártókkal, Magyarországon kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalatokkal (eddig 22 céggel) már köttettek megállapodások a létesítmény használatáról.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár arról szólt, hogy a Smart City - Okos Városok - programban Zalaegerszeg meghatározó szereplő lehet, a pénteki szakmai egyeztetésen ez is téma volt. A kormányzat az új generációs távközlési szolgáltatások megvalósítására alkalmas települést keres - döntés hamarosan.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, kormánybiztos elmondta: az R76-ost technikai paraméterei alkalmassá teszik majd az autonóm járművek tesztelésére, sőt, a kormány két körben (Budapest és Graz bekapcsolásával) olyan közép-európai tesztzónát alakít ki, amely az ilyen autókat fejlesztő cégek számára komplex tesztelésre ad lehetőséget.

Újságírói kérdésre az államtitkár közölte, hogy autóipari beszállítók, járműgyártó vállalatok, telekommunikációs és autós applikációkat fejlesztő cégek is használni fogják majd a zalaegerszegi létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!