Hírek

2017.03.27. 16:45

Közösséggé forrtak - Tíz éve alakult a ságodi nyugdíjas egyesület

Zalaegerszeg - Tizedik születésnapját ünnepelte szombaton délután a Ságodi Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület. A terített asztal mellé ültetett vendégeket színes műsorral fogadták.

Fincza Zsuzsa

Dr. Tóth László, a ságodiak városházi képviselője, a településrészi önkormányzat vezetője elmondta, hogy 11 évvel ezelőtt a lakosság kérésére újították fel a romos, düledező régi iskolaépületet. A festékszag még ki sem szellőzött a hajdani tanteremből, falai között 2007 februárjának végén 26 fővel megalakult a Gyöngyvirág Nyugdíjasklub, amely március 7-én már nőnapi rendezvénnyel debütált. Az évek során 62 főre gyarapodva igazi közösséggé forrtak, s időközben egyesületté alakultak. Ódry Lajos Pro Urbe díjas karnagy segítségével összeállt a Gyöngyvirág Népdalkör, amely tavaly, immár Kulcsárné Csejtei Marianna vezetésével Aranypáva minősítést kapott.

A hagyományőrzésben élen járnak, díjat kaptak több aratónapon is Fotó: a szerző

A babérokat begyűjtve részt vesznek valamennyi belvárosi rendezvényen, jótékonysági akciókban, a helyi rendezvényeikbe bevonják az egész városrészt, "falunapot" tartanak, az óvodásokkal közösen teszik meghitté az adventet, s az országjáró kirándulásokat sem csak maguknak szervezik. A szívük csücske azonban, mint Kónya Miklósné, az egyesület vezetője kihangsúlyozta, a népi hagyományok ápolása, s ezek között is az aratás áll az élen. 2010-től neveznek a Göcseji Aratónapokra, az évek során egyre jobban felbátorodtak, kaptak első díjat nagybandás aratásért, kétszer aratóételekért és többször kaszakalapálásért.

Kiváló kapcsolatokat ápolnak más nyugdíjasklubokkal, egyesületekkel, amelyek képviselői természetesen meghívást kaptak a születésnapi rendezvényre is. Az ajándékok mellett a besenyőiek egy népdalcsokorral, a Nefelejcs Nyugdíjasklub egy bohózattal, a németfalui Vadvirágok tagjai pedig népdalokkal fűszerezett vidám jelenettel lepték meg a vendéglátókat.

Az ünnepelteket a tiszteletükre írt saját megzenésített versével köszöntötte Ódry Lajos, a Gyöngyvirág Népdalkör alapító karnagya. Dr. Kocsis Gyula, az "Életet az Éveknek" Országos Szövetség alelnöke, a Zala Megyei Szervezet elnöke eredményeik elismeréseként a szövetség kitüntető oklevelét nyújtotta át a ságodi Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesületnek, valamint vezetőjének, Kónya Miklósnénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!