Hírek

2016.10.28. 19:00

Zalai gazdik a gyilkos kutyakozmetikusról

Országszerte minden kutyabarát és ebtulajdonos felkapta a fejét arra hétfői hírre, mely szerint Tatabányán fésűvel vert agyon egy kutyakozmetikus egy yorkshire terriert.

Mikó-Baráth György

A kutyakozmetika tulajdonosa úgy fejbe vert egy hatéves, alig két kilogrammot nyomó yorkshire terriert a fésűjével, hogy az állat belepusztult. A részletekről egyelőre nem sokat tudni, sőt, egymásnak ellentmondó híresztelések terjednek az üzlet tulajdonosáról. Ugyanakkor kíváncsiak voltunk, hogy mit gondolnak erről a zalai állatbarátok. Felkerestünk két kistestű kutyát tartó gazdit, Sipos-Marton Rékát és Ágostonné Kovács Ildikót. Első körben arról érdeklődtünk, hogy nekik milyen élményeik voltak a kutyakozmetikusokkal kapcsolatban?

„Nekem jó tapasztalataim vannak szerencsére a kutyakozmetikával kapcsolatban. Kutyusomat kiskora óta mindig hordom, télen 2-3 havonta, nyári időszakban pedig másfél havonta. Gusztinak nem tartozik a kedvenc helyei közé, félve megy a kozmetikába, de szakértői kezek köze kerül, emiatt nem aggódom, hogy ott kell hagynom. Fontos a bizalom a kozmetikusokkal szemben hiszen a kedvencünket bízzuk rájuk! Éppen ezért én mindig ugyanarra a helyre hordom őt!” Rékával szinte teljes egyetértésben válaszolt Ildikó. „Szerencsém volt eddig a kutyakozmetikussal. Az előző kutyusomat is, és a jelenlegit is mindig ugyanoda viszem. Ő nagyon szépen bánik a kutyákkal! Úgy gondolom, hogy ők tanulnak erről, hogy melyik típusú kutyával, hogyan kell bánni. Bízom abban, hogy van más módszer is, minthogy bántalmazza a kutyát!”

Ágostonné Kovács Ildikó

Laikusok számára kézenfekvő kérdés lehet, hogy, ha már a kutyának is ekkora stresszel jár, valamint egyetlen felelős gazda sem szívesen adja kutyáját más kezébe, miért is ilyen fontos egyáltalán a kutyakozmetika?

Réka a következő választ adta kérdésünkre. „Egy ilyen kiskutyánál, mint a yorkshire terrier szerintem nagyon fontos a kozmetika. Hiszen hamar megnő az állat szőre, ami csomóssá válhat. Valamint a körmeit is ápolni kell, s a fülét is kitisztítani. Az ember otthoni környezetben ezt nem tudja megoldani, éppen ezért feltétlen szükség van a szakértő kezekre.” Ismét azonos véleményen volt a két interjúalany, Ildikó csak annyit tett hozzá, hogy vannak olyan kritikus testrészek, amiknek tisztításához szakmai végzettség kell!

A hírben szereplő yorkshire terriert „bentlakásos” kutyaként emlegetik. Ezen típusú kutyáknak, ide sorolhatjuk még például a west yorkshire terriereket vagy a bishon havanese-t is, különleges nevelésre, bánásmódra van szükségük. Végezetül arról érdeklődtünk, interjúalanyaink ezeknek az „elvárásoknak” miként tudtak megfelelni. „A „bentlakásos” kutyák tartása nagyon sok felelősséggel jár. Az embernek úgy kell gondolnia rá, mint egy gyerekre, akivel mindig foglalkoznunk kell, még akkor is, ha inkább mást szeretnénk csinálni. Fontos a napi többszöri séta (minimum háromszor), s az otthoni játék is mindig kell, hogy szerepeljen a napi programok között. Az etetésnél is próbál az ember minőségi táplálékot választani a kedvencnek, de azért szerintem a házi kosztot sem szabad megvetni. De a legfontosabb a szeretet! Amennyit mi adunk a kutyusnak azt százszorosan kapjuk vissza!”

Sipos-Marton Réka

Nem csak a kistestű kutyáknál fontos a biztonságtudat. Ildikó ennek fontosságát emelte ki. „Az unokatestvéremék elutaztak egy hétvégére és egy hirdetett napközibe vitték a kutyusukat. Magukkal kellett vinni az állat „személyes dolgait”, de például az ételét is. Mire hazaértek nagyon betegen hozták el a kutyát, hetekig orvoshoz kellett vinni. Úgy gondolom, hogy a kicsi kutyák, de talán a nagyobb testűeknek is, biztonságra van elsősorban szükségük! Minden kutyus megszokta, ahogy a gazdija bánik vele. Van olyan, akinek nagy a szeretet igénye és ezt mindig biztosítani kell neki!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!