Kerecseny

2017.05.17. 15:45

Újabb berendezéssel bővült Kerecseny önkormányzata

KERECSENY - Apró darabokra morzsolja szét a földet az a traktorra csatlakoztatható, lánchajtású talajmaró, melyet nemrégiben vásárolt a falu önkormányzata.

Szabó Zsófia

A többsoros burgonyaültető után újabb berendezéssel bővült a település földjein használt eszközök tárháza.

- Ugyan már korábban is volt hasonló gépünk, azonban az újonnan beszerzett jóval korszerűbb - részletezte Réti Alfréd, Kerecseny polgármestere. Elmondta: a Start mezőgazdasági program anyagi támogatásából sikerült szert tenniük még egy talajmaróra, amely hatszázezer forintba került.

Réti Alfréd polgármester szerint a mezőgazdasági eszköznek nagy hasznát veszik a veteményesekben
Fotó: Szakony Attila

- A földet készíti elő a későbbi megmunkálásra az oldalra mechanikusan is kitolható, masszív talajmaró - részletezte - melyben több kapa található. Ezek őrlik szét a földet finom szemcsésre - tette hozzá a polgármester. Azt is: nem csak a felszínen, harminc centiméter mélyen is megdarálja az eszköz a talajt.

- Öt hektár földet művelünk a huszonnégy közfoglalkoztatott segítségével. Burgonyát egy hektáron ültettünk, hamarosan a paprika- és a paradicsompalánta is kikerül szabadföldre. Ezek termőfelületének előkészítésénél szintén hasznosítjuk a talajmarót.

Egy burgonyaválogató gépre azonban még nagy szükségük volna a kerecsenyieknek, mivel háromszáz mázsa termést remélnek a község földjein, aminek elszortírozása kézi erővel hatalmas munka lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!