Kert

2016.07.18. 17:34

A veteményeskertek értékes gyümölcse

A padlizsánt sok helyen tojásgyümölcsnek nevezik, nem véletlenül: egyes változatai hasonlítanak a tojáshoz, ugyanakkor gyümölcs is, mármint botanikailag.

Fincza Zsuzsa

A tudomány kimondja: aminek a lédús, húsos magházát esszük, az gyümölcs, aminek pedig más alkatrészeit - szárát (rebarbara), gyökerét (répa), levelét (saláta) - az zöldség.

De bármennyire gyümölcs is a padlizsán, mi zöldségként bánunk vele, a veteményeskertben termesztjük, méghozzá rokonai, a szintén csucsorvirágú paradicsom és a paprika szomszédságában, de jó a messze unokatestvérétől, a burgonyától, hogy megvédjük a krumplibogaraktól. Tojásgyümölcsünket törökparadicsomként is emlegetik, emlékeztetve rá, hogy Szulejmánék hozták be az országba.

Gyümölcs-zöldségünk abban is hasonlít a paradicsomhoz, hogy mérgező szolanin tartalma miatt nem ajánlatos éretlenül megenni, viszont eldobnunk nem kell, mert a konyhában is be lehet érlelni.

Cseperedő padlizsán - éretten egészséges és ízletes étkek alapanyaga lesz. Fotó: a szerző

Érdemes is megbecsülni minden morzsáját, hiszen szervezetünk számára értékes anyagokat tárol. Száz grammja 27 kalóriát, 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,6 gramm élelmi rostot tartalmaz. Vitaminokban - C-vitamin (30 mg), folsav (31 mcg), niacin (0,60 mg) és pantonénsav (0,23 mg) - is dúskál, de ásványi anyag készlete - kálium (145mg), foszfor (21mg), magnézium (16 mg) és kalcium (10 mg) - miatt sem kell szégyenkeznie. Dicséret illeti a felhalmozott antioxidáns hatású ubikinon, a Q10-koenzim miatt, aminek fontos szerepe van a sejtanyagcserében és a sejtekre káros szabadgyökök megkötésében, és ami segíti az emberi szervezetet a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában. Az ubikinon lassítja a Parkinson-kór terjedését is.

Az indiai természetgyógyászok szerint a padlizsán segíti a vérképzést, vízhajtó, bélgyulladást gátló és emésztést fokozó hatású, nyákoldó képességével pedig enyhíti az asztmában, hörghurutban szenvedők kínjait. A hivatásos gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj- és epefunkciót javító medicinákba keverik. Hatékony a vércukorszint szabályozásában, a glükóz felszívódásának kontrolálásában, apasztja a koleszterinszintet, segíti stabilizálni a vérnyomást, káliumtartalma hozzásegíti a szervezetünket a hidratáltsághoz.

Tojásgyümölcsünk egészséges és ízletes étkek alapanyaga. Ne feledjük azonban, hogy másodpercek alatt megszívja magát zsiradékkal, jobb tehát, ha anélkül készítjük el. A „vinetta", az erdélyi zöldségkrém receptje egyszerű, a kezdő háziasszonyokon sem fog ki: egy kiló padlizsánt tepsiben megsütünk, majd meghámozzuk és leszűrjük róla a levet. A meghámozott, összetört padlizsánhoz hozzáreszelünk egy nagyobb fej vöröshagymát, sót, majonézt és jól elkeverjük. Pirítósra vagy barna kenyérre kenve egészséges, kiváló vacsora. Az egyszerű padlizsánkrém még gyorsabban elkészülhet: két meghámozott, felkockázott padlizsánt egy fej lereszelt vöröshagymával olívaolajon megpárolunk, amikor megpuhult, hozzákeverünk két, kockára vágott paradicsomot, 4 gerezd fokhagymát, egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, kevés sót majd az egészet összeturmixoljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!