Keszthely

2016.08.03. 18:28

Elkezdődött a borászat jövőjének tervezése

Keszthely - Megkezdődött a szőlő-és borágazat stratégiájának széles körű vitája - hangzott el a vasárnap estig tartó borfesztivál megnyitóján.

Keszey Ágnes

Borlovagrendek látványos felvonulásával  kezdődött a közel 25 éves múltra visszatekintő Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep. „Csak vígan” – ajánlotta a vendégeknek a következő öt napra Ruzsics Ferenc polgármester a megnyitón. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte: tudatos gazdálkodásra és szabályozásra van szüksége a magyar borágazatnak, ez biztosíthat sikereket hosszú távon.

Az idei szüret jelképes nyitányaként  a korai érésű Csabagyöngye szőlőből préselt mustot Gál Péter  és Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke  (Fotó: Keszey Ágnes)

- Nagy feladat előtt állunk azért is, mert a borvidékeknek meg kell határozni, hogy mi az ő borstílusuk, mi az a tipikus termék, amit ők tudnak nyújtani és mi az, amiben a legjobbak. Országos szinten meg kell határoznunk azt, hogy a magyar borok nagyon színes kínálatából mit helyezünk elsősorban a kirakatba, mi az, amivel meg kívánunk jelenni a világ borai között, amivel újra fel tudjuk tenni Magyarországot a világ bortérképére - vázolta a stratégia legfontosabb irányait és céljait a helyettes államtitkár, majd dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnöke nyitotta meg a borfesztivált. Az eseményen kihirdették, hogy Keszthely város bora 2016 címet a Bezerics borház tavalyi Pátria bora nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!