Keszthely

2017.04.10. 12:05

Jézusról volt előadás Keszthelyen

Az evangéliumok és a történeti régészeti források mindenben egyeznek - mondta dr. Gürtler Katalin. A régész Jézus születésének, életének és halálának történeti és régészeti forrásai címmel tart három részes előadássorozatot (az utolsó csütörtökön 18 órakor kezdődik) a Balaton színházban.

Keszey Ágnes

dr. Gürtler Katalin a  Hetednapi Adventista Egyház hévízi gyülekezete meghívására érkezett Keszthelyre.  Történeti és régészeti forrásokon keresztül mutatta be Jézus születésének körülményeit és a hozzá kapcsolódó kapcsolódó helyszíneket.

- Szó volt a betlehemi csillagról és a mágusokról, akiket bölcsekként, betlehemi királyokként ismerünk. A legújabb kutatások szerint Tamás apostol eljutott Nyugat-Indiába. Az itt élő Gondofarész királyt egyes kutatók az egyik bölccsel azonosítják – idézte fel dr. Gürtler Katalin. aki szólt az apokrif evangéliumokról is, melyeket az egyházak nagy része nem fogad el. Véleménye szerint ezeknek inkább történelmi értékük van: olyan  eseményeket, helyszíneket írnak le, amelyeket az evangéliumokból nem tudhatunk meg. Példaként hozta  Júdás evangéliumát, mely nemrég került elő.

- Itt más szemszögből láthatjuk a megváltást. Ott Júdás segítője Jézusnak, nem pedig árulója. De a  keresztény hívő emberek az evangéliumokból ismerik igazán meg Jézus életét. Az apokrifok csak kicsit színesebben mondják el a történetet, plusz adalékot adnak a kutatóknak - mondta a  teológiát is végzett régész. Ő  az Ószövetséget kutatja,  szentföldi ásatásokon is dolgozik. A filiszteus kultúra egyik városállamának palotáját ássák.  Bebizonyosodott, hogy  ez a városállam közel volt Gáthoz, Dávid és Góliát harcainak helyszínéhez. Jézus életéhez kapcsolódó  emlékekre is szép számmal leltek az elmúlt évszázadokban a régészek. dr. Güntler Katalin elmondta: ezek alátámasztják az evangéliumok tartalmát.

-- Én a halálával kapcsolatos kutatási anyagokat tartom a legérdekesebbeknek. Ahogy folyamatosan ássák a mostani Jeruzsálemet,  kerülnek elő Jézus utolsó egy hetének valódi helyszínei. Már  be tudjuk azonosítani, hogy Júdás hol vetett véget életének, miután megbocsájthatatlan bűnnek tartotta, hogy elárulta Jézust. Ismert, hol  mondta ki  Pilatus: „íme az ember”. A   via dolorosa (keresztút) is helye is pontosult. Érdekes Jézus, mint történeti ember.  Ha elfogadja valaki őt, ha nem  megváltójának,  Messiásnak- de mint történeti ember biztos, hogy létezett: erre utalnak a régészeti bizonyítékok és történeti források.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!