Keszthely

2016.08.30. 15:57

Tojásokat rak Topi

Keszthely –Utódok nevelésére készül Topi. A fekete hattyú pár hónapja költözött a kastélyparkba, s most készül a családalapításra. Fészekrakása óta kávézni sem jár.

Keszey Ágnes

 

Topi eddig legszívesebben Rigó Gáborral, a madárpark vezetőjével sétálgatott. A barátság megmaradt, de most inkább a fészket és a tojást őrzi a fekete hattyú

A tojó ugyanis eddig szívesen kísérte gazdáját, a Festetics-kastély Pálmaháza mellett nemrégiben kialakított madárpark vezetőjét a napközbeni kávézásra.  Topi  másfelé is gyakran   sétálgatott csattogó tappancsaival a kastély kertjében, ám most már nem hagyja el a fészek közelét.  Nem  ő az egyetlen - ám talán ő a  legérdekesebb lakója a tavasz óta egyre népesebb parknak. Több mint húsz díszes és érdekes faj közel hetven egyede él itt - különböző récék, ludak, feketenyakú és fekete hattyúk,  s hamarosan pávák és díszfácánok is érkeznek. A létszám gyarapítására az öt éves tojó is készül.  ő korábbi lakhelyén már egyszer rakott tojás E madár három - négy éves korábban válik ivaréretté. Topi annak a négy fekete hattyúnak egyike, akik májusban költöztek ide, s hamar otthonra leltek: hiszen a   napokban letojta első tojását, melyet várhatóan néhány napon belül több is követ majd. E madárnál  általában hat  - hét tojás kerül a fészekbe, melyeken 40 - 45 napig - felváltva  kotlik a fekete tojó és gúnár. Hogy valóban lesz-e utód, kérdéses, hiszen Topi - t - nem nagyon fogadja el párját. A fekete hattyú ugyanis monogám madár,  Topi pedig elvesztette első társát, Ilyen esetben a tapasztalatok szerint akár két évis is gyászol a madár, és nem fogad el új társat.  Jelenlegi gúnarát pedig olykor meg is ütötte, elkergeti,  már nem is engedi magához közel. A kastélyparkban lakó másik fekete hattyúpár boldog családi életet él, ők is megkezdték a fészek építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!