Kistolmács

2015.05.17. 12:37

A férfiakat ünnepelték - a szombati eszem-iszom mellett Kistolmács ügyei is szóba kerültek

Kistolmács - Szombaton férfinapot rendeztek a faluban, amit 21 évvel ezelőtt azért szerveztek meg a helyiek, hogy ellensúlyozzák a nőnapot.

Mirkó Imre

A férfinapot jellemzően Ivó nap környékén rendezik meg az erdők, dombok ölelte faluban. Elsőként annak a májusfának a kivágása történt meg, amelyet április 30-án állítottak fel a kemping mellett lévő parkolóban a motoros emlékmű környékén. A hagyomány szerint ezt régen fejszével vágták ki, de ez Kistolmácson motoros fűrésszel történt, mert a településen nagyon sokan dolgoznak favágó brigádokban az erdőn. A fa tetejére hagyományosan egy, a kistolmácsi hegyen termett fehérbort tartalmazó üveget kötöttek fel. A változékony idő ezúttal közbeszólt, így a fakivágás után a felújított kultúrházban folytatódott a program, ahol Birkás Zoltán polgármester által főzött ízletes csülkös babgulyást fogyasztotta el a több mint 30 kistolmácsi férfiember. A hímek csapata ilyenkor megbeszéli a jövő feladatait is, hiszen ezzel az eseménnyel megkezdődött a nyári idény, amelyre már nagyon készülnek a kis faluban.

A májusfát Németh Norbert (balról), Horváth Ferenc, Orsós Zoltán, Szakony Roland, Orsós József ,Orsós Sándor, Birkás Zoltán és Takács Tibor közös erővel vágta ki. Fotó: Mirkó Imre

– A kemping és a tó környékét már rendbe tettük és elindult a mezőgazdasági projektünk is, amelyben 11 kistolmácsi kapott munkát. A programban 2,5 hektár területen kukoricát, burgonyát, olajtököt és konyhakerti növényeket termesztenek, melynek jelentős részét eladják, így némi haszonhoz is jut Kistolmács – fogalmazott Birkás Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!