Koncertajánló

2013.06.13. 17:54

A Dire Straits dalait is műsorra tűzi Mark Knopfler

Negyedik alkalommal lép fel Budapesten az egykori Dire Straits vezetője, Mark Knopfler. A koncerten volt zenekara dalait is bemutatja.

Gyuricza Ferenc

Mark Knopfler egyike a legsikeresebb angol előadóknak, hiszen több, mint 200 millió eladott albummal büszkélkedhet a Dire Straits és saját szólópályafutása alatt, s ez a szám még mindig emelkedik. Olyan világslágerek fűződnek a nevéhez, mint a Money For Nothing, a Romeo & Juliet, a Brothers In Arms, a Sultans Of Swing, a Walk Of Life, a Local Hero, a Last Exit To Brooklyn, a Darling Pretty vagy a Sailing To Philadelphia. A magyar származású Mark Knopfler volt zenekarával először 1985-ben adott koncertet hazánkban, akkor egymás után négy alkalommal is megtöltötték a Budapest Sportcsarnokot. A Dire Straits feloszlása után többször is visszatért, így szólóban 2005, 2008 és 2010 után már negyedik alkalommal lép fel a magyar fővárosban. A június 22-i koncert helyszíne a Papp László Budapest Sportaréna lesz, az énekes-gitáros ezúttal a tavaly ősszel megjelent Privateering című album turnéjával érkezik hazánkba, ám a Dire Straits dalaiból is műsorra tűz néhányat.

Közismert tény, hogy Mark Knopfler magyar származású, édesapja, Knopfler Ervin 1939-ben hagyta el az országot, s Nagy-Britanniába költözött. A későbbi gitáros-énekes Mark Freuder Knopfler néven született 1949-ben Glasgow-ban, Skóciában. Először folk-klubokban játszott, barátja nővérét kísérte akusztikus gitáron, azonban mindig is saját zenekart szeretett volna, egy rock and roll együttesben szeretett volna játszani, méghozzá elektromos gitáron. Vágya 1977-ben vált valóra, amikor testvérével megalapította a Dire Straits zenekart, amely a világ egyik legsikeresebb együttesévé nőtte ki magát.

Mark Knopfler saját bevallása szerint életében először egy hangszerboltban vett kezébe gitárt, egy klasszikus spanyol gitárt, és rettegett attól, hogy elejti. Azóta mintegy 70 saját hangszere lett, gyűjteménye annak köszönhető, mindig egyre jobb, egyre különlegesebb hangzású gitárokat keresett a lemezeihez. Korábban többször is elmondta, nem tud úgy elmenni egy hangszerbolt mellett, hogy ne nézzen be, milyen gitárjaik vannak. A zenész emellett a muzeális autókat is gyűjti, amelyekkel versenyeken és kiállításokon egyaránt részt szokott venni.

Sok más vele egykorú zenésszel ellentétben Mark Knopfler még mindig imád fellépni, a közönséggel való közvetlen kapcsolatot nagyon sokra becsüli. Bár odafigyel arra, hogy a turnékon legyen elég ideje pihenni is, de úgy gondolja, élő koncerteken semmi sem helyettesítheti a közönség és az előadó közötti kémiát. Emellett azt is fontosnak tartja, hogy az emberek meg tudják őrizni gyermeki énüket, örömüket és kíváncsiságukat, mert ez ad energiát és kreativitást a mindennapokhoz

- Nagyon fontos, hogy koncertezhessek, a legfontosabb része annak a körnek, ami a dalkészítéssel kezdődik, majd a stúdióban, a lemezfelvétellel folytatódik, végül a turnékkal zárul - mondta új turnéja kapcsán. - Óriási motiváció emberek előtt zenélni, mindig jobbra ösztökélik az előadót. A turnénak van egy mellékhatása, fiatalon tart. Egyrészt a közönség közvetlen szeretete miatt, másrészt a fizikai igénybevételhez kénytelen vagy jó kondícióban lenni. Ráadásul a koncertek után legtöbbször még megyünk a reptérre, a következő városba, ahova hajnalban érkezünk, becsekkolunk a szállodába, és jó esetben hajnali 4 fele talán már el is tudunk menni aludni. Ehhez kell egyfajta lelki beállítottság, de bírnod kell fizikailag is, főleg így, hatvan felett. Mégis megéri, hiszen a turné végére a stáb már teljesen összeszokott családként üzemel, s bár valahol örülsz, hogy végre újra otthon lehetsz majd, de lelkileg feltölt és új energiákat ad. Ez az, amiért megéri még mindig csinálni.

Mark Knopfler eddig háromszor állt oltár elé. Első felesége iskolai szerelme volt, második házasságából származó ikerfiai 26 évesek, egyikük hivatásos dobos. Jelenlegi felesége Kitty Aldridge, egy angol színésznő és író. Két közös lányukat Londonban nevelik. Az utóbbi években turnéit úgy próbálja szervezni, hogy főként nyáron keljen útra, és iskolaidőben a családja mellett lehessen Londonban. A zenész rendszeresen hangoztatja, hogy pontosan tisztában van vele, mennyire szerencsés. Azt csinálhatja, amit szeret, azt pedig fantasztikus kiváltságnak tartja, hogy mindezt ilyen szinten teheti meg. Éppen ezért karrierje korai szakaszáról sem feledkezik meg, koncertjein rendszeresen műsorra tűzi a Dire Straits legsikeresebb dalait is.

- Ha ennyi ideje zenélsz, ennyi ideje játszod ezeket a dalokat, akkor óhatatlanul újabb módokat és stílusokat találsz ki rájuk - mondta a régi szerzeményei kapcsán. - Ezek nagy része jól működik, és a közönség is szereti, azonban mindig lesznek olyan dalok vagy olyan zenei megoldások, amihez egyszerűen nem lehet hozzányúlni. Ilyen  például a Sultans Of Swing vége, ahol a csúsztatást mindig pontosan ugyanúgy kell megcsinálnom, mert az egyszerűen hozzátartozik a nótához az emberek fejében. Ettől kerek a világ, ezért azt mindig meg fogom hagyni pontosan olyannak, mint ahogy annak idején megszületett.

Mark Knopfler június 22-én lép fel Budapesten. A színpadot aznap reggel kezdik el felépíteni a Papp László Sportarénában, ehhez 40 magyar technikai segítőt kértek. Délután Mark Knopfler és zenészei - ahogy mindenhol máshol - próbálni fognak az esti előadás előtt. A koncert 20 óra körül kezdődik, előzenekar nélkül, vagyis rögtön az énekes-gitáros és 8 fős kísérőzenekara lép színpadra 2 órás programjával. A dob, gitár, basszusgitár, billentyű alapfelállás mellett szaxofon, hegedű és mandolin is szerephez jut majd az este folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!