Külföld

2016.03.07. 18:26

Az EU nem egyezett meg a glifozát engedélyének hozzábbítása ügyében hétfőn Brüsszelben

A szakértők ülésén uniós diplomaták szerint nem jött össze a szükséges szavazattöbbség. Kedden folytatódik a vita.

Thimm Andreas

Ahogy több diplomata is megerősítette, legalább négy állam nem ért egyet az Európai Bizottság javaslatával a jelenlegi formájában. A brüsszeli hatóságok új engedélyt javasoltak 2031-ig, de ehhez hétfőn Svédország, Olaszország, Franciaország és Hollandia nem járult hozzá. A hatóanyag jelenlegi engedélye június végén lejár.

A holland parlament a glifozát betiltását preferálja. Martijn van Dam államtitkár úgy látja, hogy Brüsszel a döntés elhalasztásra törekszik. Több tanulmány szükséges még annak tisztázására, hogy az anyag rákkeltő-e. Svédország is további vizsgálatokat követel. Diplomaták szerint 28 tagállamból tizenkettő támogatná az engedély hosszabbítását. Néhány képviselő pedig tartózkodna a szavazásban.

Eddig ellentmondásos, hogy a glifozát jelent-e az ember számára kockázatot. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) tavaly nyáron a feltételezhetően rákkeltő anyagok közé sorolta a szert. Az EU élelmiszerbiztonsági hivatala (EFSA) novemberben arra a következtetésre jutott, hogy a hatóanyag nem jelent veszélyt az emberekre, feltételezhetően nem rákkeltő. A gyomirtó élelmiszereken vagy ivóvízen keresztül is bekerülhet a szervezetbe, a legmagasabb kockázatot a mezőgazdaságban dolgozók számára rejti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!