Az EU nem egyezett meg a glifozát engedélyének hozzábbítása ügyében hétfőn Brüsszelben

2016. március 07., 19:05 szerző: Thimm Andreas forrás: fruchthandel.de / nachrichten.at / tagesschau.de
komment
A szakértők ülésén uniós diplomaták szerint nem jött össze a szükséges szavazattöbbség. Kedden folytatódik a vita.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ahogy több diplomata is megerősítette, legalább négy állam nem ért egyet az Európai Bizottság javaslatával a jelenlegi formájában. A brüsszeli hatóságok új engedélyt javasoltak 2031-ig, de ehhez hétfőn Svédország, Olaszország, Franciaország és Hollandia nem járult hozzá. A hatóanyag jelenlegi engedélye június végén lejár.

A holland parlament a glifozát betiltását preferálja. Martijn van Dam államtitkár úgy látja, hogy Brüsszel a döntés elhalasztásra törekszik. Több tanulmány szükséges még annak tisztázására, hogy az anyag rákkeltő-e. Svédország is további vizsgálatokat követel. Diplomaták szerint 28 tagállamból tizenkettő támogatná az engedély hosszabbítását. Néhány képviselő pedig tartózkodna a szavazásban.

Eddig ellentmondásos, hogy a glifozát jelent-e az ember számára kockázatot. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) tavaly nyáron a feltételezhetően rákkeltő anyagok közé sorolta a szert. Az EU élelmiszerbiztonsági hivatala (EFSA) novemberben arra a következtetésre jutott, hogy a hatóanyag nem jelent veszélyt az emberekre, feltételezhetően nem rákkeltő. A gyomirtó élelmiszereken vagy ivóvízen keresztül is bekerülhet a szervezetbe, a legmagasabb kockázatot a mezőgazdaságban dolgozók számára rejti.

Thimm Andreas

2016. március 07., 19:05 szerző: Thimm Andreas forrás: fruchthandel.de / nachrichten.at / tagesschau.de

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...