Külföld

2015.07.07. 16:54

Iszlám Állam - Az Egyesült Államok mindössze 60 szíriai ellenzéki kiképzését kezdte meg

Az Egyesült Államok kiképzői eddig mindössze 60 szíriai ellenzéki fegyveres felkészítését kezdték meg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcra - közölte Ashton Carter amerikai védelmi miniszter egy keddi szenátusi meghallgatáson.

Mészáros Tamás/MTI

A védelmi miniszter a törvényhozás felsőházának fegyveres erők bizottsága előtt azt mondta: a "valóban nem igazán jelentős" szám oka, hogy a törvényi előírások értelmében nagyon szigorú átvilágításnak kell alávetniük a harcra jelentkezőket. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy jelenleg további hétezer harcosjelölt átvilágítása folyik.

A Pentagon eredetileg évi 5400 szíriai ellenzéki fegyveres kiképzését tervezte a négy éve polgárháborúban őrlődő állammal szomszédos Törökország és Jordánia területén.

Carter a meghallgatáson elismerte, hogy Irakban is a tervezettnél kevesebb újonc felkészítését kezdték meg eddig az ott tartózkodó amerikai kiképzők, mivel a vártnál kevesebben jelentkeztek az IÁ elleni harcra. Carter azt közölte a bizottsággal, hogy Irakban június 30-ig bezárólag 8800 katona és kurd pesmerga kiképzése kezdődött meg.

Dacára a vártnál alacsonyabb toborzási számoknak, a védelmi miniszter és Matin Demsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is azt hangsúlyozta az IÁ elleni harcról szóló meghallgatáson: csak hatékony helyi fegyveres erők segítségével lehet legyőzni a szervezetet Irakban és Szíriában, és Washington továbbra sem tervez szárazföldi erőket harcba küldeni a dzsihadisták ellen.Azon nézetüknek is hangot adtak, hogy Háider al-Abádi iraki miniszterelnök tavalyi megválasztása óta javult az iraki fegyveres erők koordinációja, ahogy a szunniták és síiták közötti ellentétek is csökkentek az előző években súlyosan megosztottá vált országban.

A meghallgatásra egy nappal azután került sor, hogy Barack Obama elnök a Pentagonban tett látogatása után közölte: az Egyesült Államok erősíti az Iszlám Állam szíriai hátországa elleni támadásait, illetve a szervezet ellen harcoló mérsékelt szíriai ellenzékieknek, valamint a kurd és iraki erőknek nyújtott támogatását.

A szenátusi bizottság republikánus elnöke, a nemzetbiztonsági kérdésekben "héjának" tartott John McCain élesen bírálta az amerikai kormány stratégiáját, és úgy fogalmazott: "Nem állunk nyerésre, és a háborúban ha valaki nem áll nyerésre, az azt jelenti, hogy vesztésre áll". McCain az IÁ elleni harcot illetően földi légiirányítók Irakba küldését szorgalmazta az amerikai légicsapások hatékonyságának javítása érdekében. Emellett a meghallgatás elején az Oroszország és Kína jelentette veszélyt hangoztatta.

Jack Reed, a bizottság legmagasabb rangú demokrata párti tagja pedig azt emelte ki: addig nem lesz béke Irakban, amíg a síita vezetésű kormány nem lesz befogadóbb a szunnitákkal szemben, és ennek a fegyveres erők összetételében is meg kell mutatkoznia.

A védelmi miniszter McCain kérdésére kitérően nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy Washington tervez-e védelmet nyújtani az általa kiképzett szíriai harcosoknak a Bassár el-Aszad elnökhöz hű korműnyerőkkel szemben.

Ashton Carter azt azonban elmondta a republikánus bizottsági elnöknek, hogy továbbra is támogatja az ukrán fegyveres erők felfegyverzését, de erről még nem született döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!