Külföld

2016.04.25. 16:29

Iszlám Állam - Törökország ismét az IÁ-t bombázta Észak-Szíriában

A török légierő hétfő hajnalban ismét bombázta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet észak-szíriai hadállásait - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Szerémy Tamás/MTI

A támadás az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció terrorizmus elleni beavatkozásának része volt.

Vasárnap két alkalommal is aknagránátok, összesen öt lövedék csapódott be a délkelet-törökországi Kilis város központjában. A robbanások következtében ketten meghaltak, 25-en megsebesültek.

Az egyik gránát a központi mecset udvarát találta el. Az imahely 100 méterre található a tartományi kormányzóság épületétől, ahol épp Yalcin Akdogan miniszterelnök-helyettes tárgyalt a településen kialakult helyzetről. Ankara azonnal viszonozta a tüzérségi tüzet. Akdogan arról biztosította a lakosságot, hogy a hétfői minisztertanácsi ülésen megteszik a szükséges lépéseket.

A török kormány a támadássorozatért az Iszlám Államot teszi felelőssé, mivel a határ szemközti oldala, az észak-szíriai Azáz környéke, mintegy 20 kilométeres távolságban a terrorszervezet fennhatósága alatt áll.

A török tüzérség hétfőn ismét csapást mért az érintett területre. Megsemmisítették az IÁ egyik rakétakilövőjét, amely 6 kilométerrel feküdt a szíriai határ mögött, valamint megöltek nyolc terroristát is. A berendezés helyzetét drónok segítségével határozták meg.

A hasonló incidensek az elmúlt hét folyamán Kilisben mindennapossá váltak, a helyiek félnek, hatósági óvintézkedésekben bíznak, a közterek többnyire üresek. Nyugtalanság és ingerültség is tapasztalható a településen. Vasárnap este az egy hónapig érvényben lévő tilalom ellenére tüntetők gyülekeztek a kormányzóság épületének közelében, a Köztársaság téren, de a rohamrendőrség vízágyúval és könnygázzal közbelépett, sokakat őrizetbe vettek - jelentette az Ihlas török hírügynökség. Később mindegyiküket szabadon engedték - írta a Habertürk című török hírportál.

Hétfőre tanítási szünetet rendeltek el, de a szülők amúgy sem engednék iskolába gyerekeiket, sokan a város elhagyását fontolgatják - közölte az NTV török hírtelevízió helyi tudósítója.

Ismail Demir, a nemzetvédelmi minisztérium államtitkára szerint a továbbra is fenyegető veszéllyel szemben a fegyveres drónok bevetése jelent megoldást.

Az Anadolu hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva hétfőn közölte, hogy Ankara január 9. óta 167 légitámadásban az Iszlám Állam 492 harcosával végzett.

Január 18. óta 45 aknagránát hullott Kilisre, a robbanásokban eddig 17 ember vesztette életét, köztük hat szíriai állampolgár, 62-en pedig megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!