Külföld

2016.08.26. 13:10

Külföldi sajtó Magyarországról - Német riport a varsói találkozóról, francia lap Trumpról és Orbánról

Németországban a ZDF országos köztelevízió Angela Merkel kancellár és a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek pénteki varsói találkozójával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal. A Le Monde szerint Orbán Viktor azon kevesek egyike, aki Donald Trumpot támogatják Európában .

A ZDF a heute.de című hírportálján Merkel küldetése az EU centrifugális erői ellen címmel közölte Kai Schulik írását, aki kiemelte, hogy a "közép-kelet-európai" országok elhatárolódnak az "öreg Európától" és szembehelyezkednek az EU-n belüli szorosabb együttműködésre irányuló követelésekkel. A V4 csoport "minden eddiginél egységesebben lép fel", a négy ország együtt harcol a "föderalisztikus Európa, a menekültek befogadása és Németország állítólagos dominanciája" ellen - tette hozzá.

A ZDF munkatársa úgy vélte, a V4 csoport tagjai számára egyértelmű, hogy ki a hibás a brit uniós tagság megszüntetéséért (Brexit): "a Németország által uralt +EU-szuperállam+", és úgy tűnik, "nem jött át" nekik, hogy a Brexitről tartott népszavazás "ellenük, a Nagy-Britanniában élő kelet-európaiak" ellen is szólt.

A szerző a többi között hozzátette: mindig is Orbán Viktor magyar kormányfő volt Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt "erős emberének" példaképe, aki már évek óta sürgeti, hogy Varsó legyen egy "második Budapest", és a lengyel kormány ennek megfelelően magyar mintára korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét és "pártirányítás alá vonta a közszolgálati médiát".

http://www.heute.de/merkel-trifft-visegrad-gruppe-in-warschau-mission-gegen-fliehkraefte-in-der-eu-44964810.html

Orbán Viktor azon kevesek egyike, aki Donald Trumpot támogatják Európában címmel közölt tudósítást a Le Monde. A francia balliberális lap emlékeztetett arra, hogy az amerikai republikánus elnökjelöltről a magyar miniszterelnök kizárólag pozitívan beszél, s úgy értékeli, hogy megválasztása áldás lenne az öreg kontinens számára. A lap szerint ez furcsa állásfoglalás egy olyan kis NATO-tagállam részéről, amelyet a republikánus politikus bírált amiatt, hogy nem járul eléggé hozzá a közös védelmi kiadásokhoz. "Orbán Viktor a legmagasabb szintű vezető az Európai Unióban, aki nyíltan kampányol Trump mellett, akivel a 2010 óta kormányzó nacionalista politikus teljesen azonosul" - hangsúlyozta a szerző. Blaise Gauquelin szerint mindkét politikus túlzó nyelvezetet használ, csodálattal tekintenek Vlagyimir Putyin orosz elnökre, tekintélyelvűen gondolkodnak a demokráciáról, és ellenérzéssel vannak a hatalmi fékek iránt. Ezenkívül kerítések emelésével állítanák meg a migránsokat, a gazdasági protekcionizmust hirdetik és az identitási befelé fordulásnak is engednek. A Le Monde szerint ugyanakkor Orbánt távol tartják az amerikai jobboldal hagyományosan befolyásos hálózataitól, amely óvatosan tekint a Kremllel való kapcsolatára, és arra, ahogy képes a többi közép-európai országot befolyásolni.

http://www.lemonde.fr/elections-americaines/article/2016/08/26/le-hongrois-viktor-orban-tres-rare-soutien-de-donald-trump-en-europe_4988235_829254.html

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!