Külföld

2016.06.29. 09:10

Mélypontra esett a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség támogatottsága

A horvát konzervatív kormány bukása után történelmi mélypontra zuhant a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatottsága. A Szociáldemokrata Párt (SDP) csaknem tíz százalék előnnyel rendelkezik a HDZ-vel szemben - adta hírül a horvát sajtó szerdán.

Kriják Krisztina/MTI

Az Ipsos felmérése szerint a kormány bukása fordított a két vezető párt erőviszonyán. Így most az SDP örvend a legnagyobb támogatottságnak. A párt az első helyen végzett 30,9 százalékkal (a múlt hónapban 29,1 százalékon állt, egy százalékkal maradt el a HDZ-től). Az HDZ támogatottsága viszont 21,5 százalékra esett vissza. A jobboldali pártnak még akkor sem volt ilyen alacsony a népszerűsége, amikor 2011-ben Horvátország függetlensége óta először ellenzékbe került: akkor 24 százalékon állt.

A harmadik helyen ismét a Híd Függetlenek Listája végzett 12,1 százalékkal. Az SDP-hez hasonlóan a Híd is növelni tudta népszerűségét. Egy hónappal ezelőtt a Híd még 7,9 százalékon állt.

A közvélemény-kutatás alapján jól látszik, hogy a választók megbüntették a HDZ-t, amiért nem tudta biztosítani a parlamentben a kormányzáshoz szükséges új többséget, és megbuktatta saját kormányát, aminek következtében szeptemberben előre hozott parlamenti választások lesznek. Az SDP jól láthatóan stabil többséggel rendelkezik, és a Híd is megerősödve került ki a kormányválságból.

Az említett pártokon kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt csak az Élőlánc politikai szervezet lépte át 7,7 százalékkal.

Miután a kormány bukása után a HDZ vezetője, Tomislav Karamarko ígérete ellenére nem tudott új koalíciós partnereket felkutatni egy új parlamenti többség létrehozásához, lemondott pártelnöki tisztségéről. Jelenleg a HDZ-t Karamarko helyettese, Milijan Brkic vezeti. Ugyanakkor a párt vezetése egy hete úgy döntött, az előre hozott választásoknak új elnökkel vágnak neki.

A HDZ-ben július 17-én tartanak elnökválasztást. A valamivel több mint 207 ezer szavazatra jogosult tag az ország közel 800 szavazóhelyén adhatja majd le voksát.

Hivatalosan eddig Andrej Plenkovic, a párt európai parlamenti képviselője jelentette be indulási szándékát a pártelnöki tisztségért. Plenkovic a mérsékelt vonalat képviseli a HDZ-ben, amiért sokan bírálják. Sajtóértesülések szerint a párt élén egyesek sokkal szívesebben látnák Zlatko Hasanbegovic ügyvezető kulturális minisztert. Hasanbegovicot kinevezése óta számos támadás érte belföldön és külföldön egyaránt, mert ellenzői szerint szélsőjobboldali nézeteket vall.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!