Külföld

2015.04.17. 16:44

RMDSZ-kongresszus Kolozsváron

Kolozsvár - Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozsváron megkezdődött kongresszusának az az igazi tétje, hogy megadja azt a lökést , amely szükséges a bizalom megőrzéséhez, megerősítéséhez, esetleg kiterjesztéséhez az erdélyi magyar közösség soraiban.

Az RMDSZ elnöke aki egyedüli jelölt a szövetség további vezetésére a kongresszus megnyitása előtti sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy olyan pillanatban tartják a rendezvényt, amikor a romániai és az erdélyi magyar társadalomban is sok feszültség, elégedetlenség gyűlt fel a politikusok, a politikai elit és a politika intézményei iránt.

Hozzátette: a kongresszus jelszava, az újratervezés azt jelzi, hogy nem a célokat, az értékeket, hanem mindenekelőtt a politizálás módját kell megváltoztatni. Sokkal több alázatra van szükség, jelentette ki az elnök, aki az 1993-ban megfogalmazott célokat tartotta megőrzendőnek. Az RMDSZ ekkor iktatta be programjába az autonómia különböző formáinak az igényét.

Kelemen Hunor. MTI-fotó: Biró István

A kongresszuson részt vevő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tapsot aratott azzal a kijelentésével, hogy nem fogadható el semmi, ami az RMDSZ-t gyengíti, mert az erős erdélyi magyar képviselet letéteményese a Romániai Magyar Demokrata Szövetség .

Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt elnöke amely pártnak korábban az RMDSZ koalíciós partnere volt azt kérte szövetségtől, hogy őrizze meg párbeszédkészségét, mert párbeszéddel a magyar közösség valamennyi legitim célkitűzését megvalósíthatja. Ponta kijelentette: az RMDSZ a romániai magyarság egyetlen legitim képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!