Külföld

2015.04.02. 18:52

Sonkára keveseknek jut – Eladják a ruhát, abból vesznek ételt Beregszászon

Beregszász – Minden kapható, de a helybeli embereknek méregdrága, a magyaroknak, viszont olcsónak számít a beregszászi piac.

Kovács Erika

– Mindennek a háború az oka! – kesereg egy árus a piacon, ahol körbenéztünk. Mint mondja, a konfliktus kezdete óta az emberek úgy érzik, hogy napról napra drágább az élet, amit szerintük az egekbe szökő, közel 35 százalékos inflációnak köszönhetnek. Az árusok pedig többnyire csak ácsorognak egész nap, annyira kevés a vevő, amiről mi is meggyőződtünk. A többség csak nézelődik, kevesen nyitják meg a pénztárcájukat. Elsősorban alapvető élelmiszert vesznek kevés kenyeret, egy-egy péksüteményt, meg a silányabb minőségű sütőmargarint, mert az olcsóbb, mint az étolaj. Mindent lehet kapni a labirintusban, amely messziről akár szépnek is nevezhető a bejáratnál levő sok tavaszi virág miatt. Aztán amint közelebb megy az ember, látja hogy nem sokat adnak a körítésre, a bejáratnál és a kijáratnál is a földön árusítanak virágot, gombát, füstölt húsokat, zöldséget.

A beregszászi piac olyan hangulatot kelt, mintha Bangkokban járna az ember, a körülményeket is beleértve. Az árusok, ha látják, idegen érkezett, azonnal nagy rábeszélésbe kezdődnek. Több bódéban gyorsan számolva pörgetik a pénzt, ezzel jelzik, szívesen váltanak, mindent mindenre, napi árfolyamon, de főként eurót helyi pénzre. Van olyan is, aki csak ezzel foglalkozik, egy széken ülve, aki mellesleg fejszámolásból valószínűleg világbajnok lehetne. A piac nagy területen van, tele útvesztőkkel, labirintussal, és végre egy olyan hely, ahol kedvezően tud vásárolni, aki forinttal fizet. A kenyér kilóját 200 forintnak megfe-lelő ukrán hrivnyáért adják, (egy hrivnya 11,74 forint). Egy egész csirke 400 forintba kerül, tíz darab tojás 145-be. Közel 300 forint a jó minőségű étolaj literje, a silány ennek fele. A fokhagymáért 860 forintnak megfelelő hrivnyát, a rizsért 280 forintot kell fizetni kilónként. A márkás ruházatok jó minőségűek, a kínálat bőséges, a farmertől a „világmárkás” bőröveken át a papucsokig minden megtalálható. A jó anyagból készült, az eredeti márkára megtévesztésig hasonlító szabad-időnadrágért 1500 forintnak megfelelő hrivnyát kérnek. Menő „svájci” órákat például az eredeti ár töredékéért meg lehet vásárolni. Egy jó minőségű vodkát a beregszászi piacon ezerkétszázért már lehet kapni, és ráadásul eredeti is. Az orosz pezsgőért ötszáz forintnak megfelelő helyi pénzt kell fizetni.

Mindazonáltal az árusok többnyire tukmálással és bámészkodással töltik az idejük nagyobb részét, mert az itteniek csak a legalapvetőbb élelmiszerekből vesznek kis mennyiséget, főleg kenyeret, tésztát, tejterméket alig, a kilónként 1000 forintos húsvéti sonkából csak néhány családnak kerül az asztalra. Egy édességárus kofa elpanaszolta, tavaly ilyenkor, húsvét előtt sok mindent vettek tőle, most pedig szinte semmit nem ad el. Az emberek elmondták, áprilistól a lakossági áram ára 40 százalékkal nő. A legkevesebb nyolcszázalékos élelmiszerár-emelés pedig idén márciustól kezdődött. Egy nyugdíjas asszony fillérjeit számolva válogatott néhány darab tojást, miközben elmondta, a 950 hrivnyás nyugdíjából 600-at fizet ki a lakásra, áramra és fűtésre. Az emberek Kárpátalján alig háromezer hrivnyás átlagbérből élnek. Arról is hallottunk, hogy külföldiektől a rendőrök például amiatt is pénzt kértek, hogy nem volt az autóban hullazsák, pedig ez nem előírás, mint elmondták az emberek. Állították, hogy az orvosoknál, kórházakban „természetes” a hálapénz. A piacon és az üzletekben sincs hiány élelmiszerekből és más árucikkekből sem, de az árak magasak. Egész Ukrajnában drágák a gyógyszerek is, főleg az importkészítmények. A kárpátaljai patikákban nincs hiány orvosságokból, de a vevők főleg a hazai, olcsóbb és gyakran gyengébb minőségűt keresik, és sokaknak az is elérhetetlen.

Állítólag a már most is megélhetési nehézségekkel küszködő lakosság eddigi megpróbáltatásai csak a kezdetet jelentik, hiszen Ukrajnában, ahol az idén befagyasztották a béreket, nyugdíjakat, és 15 százalékkal csökkentették a dolgozó nyugdíjasok járandóságát, áprilistól három-hatszorosára nő a földgáz ára. Rohamosan drágul a tömegközlekedés is, Kárpátalján információk szerint a februári 20 százalékos növekedés után áprilistól 25 százalékkal nő a buszjegyek ára. A családok, akiket felkerestünk, elmondták, ősztől fizetősek lesznek az eddig ingyenes tankönyvek. Egy tankönyvcsomag elviheti akár a havi átlagbér felét is. Igaz, hallották, hogy a nemzetiségi, közte a kárpátaljai magyar iskolák tanulóinak az állam kompenzálja a kis példányszám miatt igen nagy önköltségű nemzetiségi nyelvű tankönyvek árát, így annyit kell majd fizetniük, mint az ukrán iskolák diákjainak. A kisgyermekes családok körében gyakori, hogy cserélik egymás között a gyerekruhákat. Amire nincs szükségük, eladják, és élelmiszert vesznek belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!