Kultúra

2017.02.07. 18:35

"Elhurcolt életek" címmel tablókon elevenedik meg a holokauszt

Bak - A közép-zalai község iskolájába érkezett az a vándorkiállítás, amely zsidó honfitársaink XX. századi tragédiájára emlékeztet.

Arany Horváth Zsuzsa

Az Élet Menete Alapítvány szervezésében utazik az ország iskoláiba az a tíz tabló, amely a holokauszt magyarországi eseményeit mutatja be. A baki általános iskolában kedden Garamvölgyi György igazgató köszöntője nyitotta meg az eseményt, amelynek keretében Gábor Veronika alapítványi projektvezető ismertette a program céljait.

A baki iskola emeleti galériájában nyílt meg kedden a február 22-ig látható az Elhurcolt életek című, a holokausztról szóló vándorkiállítás, amelyet Gábor Veronika, az Élet Menete Alapítvány projektvezetője (jobbra), valamint Árvai József, a zalaegerszegi zsidó hitközség alelnöke és Reizer Ferencné tanárnő ajánlott a diákok és a jelenlévők figyelmébe
Fotó: Pezzetta Umberto

A kiállítást a következő hetekben a felső tagozatos diákok mutatják majd be az érdeklődőknek, hiszen tegnap tárlatvezetést tanulhattak az alapítvány munkatársaitól. Azt is megtudtuk, hogy a már zajló falukutatási program, a falutéka szakkör keretében és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége pályázata segítségével, Reizer Ferencné Vera történelemtanárnő vezetésével Bakon is keresik a hajdani zsidó lakosok életének emlékeit. Ennek keretében a tanulók a dokumentumok megismerése érdekében a Zala Megyei Levéltárba is ellátogathatnak, s az elméleti foglalkozások mellett a községben élők emlékezetére, netán hozzátartozók megnyilatkozásaira is kíváncsiak.

Kiderült: egyelőre a falutörténet ezen fejezete fehér folt, keveset vagy alig valamit tudunk a Bakról elhurcoltakról, mondta a tanárnő, ezért is lesz fontos a diákok munkája. A program során a témába vágó filmek megtekintésére is lehetőség nyílik. A keddi kiállításmegnyitón egyébként Árvai Józsefnek, a zalaegerszegi hitközség alelnökének ajánlójában is elhangzott, hogy Bakon jó úton járnak a gyerekek neveléséért felelős felnőttek, amikor a hasonló programokkal arra figyelmeztetnek: a kirekesztés, a megkülönböztetés tragédiába torkolló eseményei többé nem ismétlődhetnek meg. E cél eléréséhez pedig a múlt ismerete is szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!