Kultúra

2016.05.25. 15:41

A nagykövet kakukkosai

Zalaegerszeg - „Ő talán meg tud bennünket javítani...” Valószínűleg ezzel a gondolattal a „fejében” utazott nemrég a fővárosból Zalába a két kakukkos falióra. Jól számoltak: Preisz József órás műhelyében gyógyulhattak.

Arany Horváth Zsuzsa

Az országban már évek óta nem szerveznek képzést a vekkerek javítására. A maroknyi szakmabeli szerint húsz év múlva nem lesz már senki, aki egy elemcserénél komolyabb műveletre vállalkozna. Ezért fordulhatott elő, hogy Ilan Mor Izrael budapesti nagykövete két „beteg” Schwarzwald típusú német, éppen nem működő faliórát küldött Preisz Józsefnek javításra, miután egy diplomáciai fogadáson megismerte őt. A zalai órásmester visszafelé járó órát ajándékozott a diplomatának. Közös fotó is őrzi a találkozót.

- Ekkor szólt a nem kakukkoló óráiról. Mondtam, vegyen nekik madáreleséget, ha nem segít, küldje el őket Egerszegre - meséli a mester, aki egyben a zsidó hitközség örökös alelnöke. Így lett.

Fotó: A szerző

Az órák javítása szerencsére rutinfeladatnak minősült számára, jóllehet, a felhúzó résszel akadt gondja. Ki is tisztította, s a ritkaságnak számító időmérők újra megszólaltak. Hamarosan vissza is kerülnek tulajdonosukhoz, akinek magyarországi diplomáciai szolgálata közben már lejárt.

- Nagyon örülök, hogy a városom jó hírnevét ekképp magával viszi a hazájába.

Preisz József parányi műhelyében a díszesen faragott órák mellett egy 160 éves francia asztali óra is „rehabilitáción” járt, - pontosabban nem járt - a napokban. Osztrák gazdája hozta el ide, miután értesült az itteni kivételes, békebeli szakértelemről.

- Ezzel azért már jobban meg kellett küzdeni, teljesen szét kellett szednem a sárgaréz, negyedeket is ütő szerkezetet, de sikerült életet lehelni - mutatta az óra belső világát Preisz József.

Az elhivatottság meghatározó előzményeihez tartozik, hogy a zalaegerszegi órás 1967-ben egy évet töltött Budapesten, ha teheti, ma is elmegy a Váci utcába, hogy megnézze egykori munkahelyét, az 1-es számú  Óra-Ékszer boltot. Nagy focidrukkerként annakidején ott leste Bozsik Józsefet, az aranycsapat tagját, akinek a közelben volt üzlete.

Preisz József ma is ugyanolyan hévvel végzi a munkáját, mint ahogy ötven évvel ezelőtt hozzáfogott. Reméljük, felbecsülhetetlen értékű óragyűjteménye hamarosan állandó kiállítást kaphat. A város partnernek tűnik ebben a törekvésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!