Kultúra

2017.03.08. 19:10

Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelte a minap a Göcsej Szíve Dalkör

Fő profiljuk a népdaléneklés, de egyházzenei kórusművekkel, valamint könnyedebb sláger- és operett-összeállításokkal is színesíti repertoárját a Göcsej Szíve Dalkör. A jelenleg kilenctagú énekegyüttes a minap ünnepelte fennállása 15 éves jubileumát.

Varga Lívia

A hét végén megtartott ünnepi program során nemcsak a jelenleg is műsoron tartott dalcsokrokat mutatták be, hanem az elmúlt 15 esztendőt is visszaidézték. Ennek során az aktív tagokhoz csatlakoztak a valaha országos hírű pávakörben éneklők is, illetve néhány további együttes és csoport is fellépett a műsorban a novaiak felkérésére.

- Nován az ötvenes évektől nagyon élénk volt a kulturális élet, népi együttes, énekkar, tánccsoport és színjátszó csoport is működött a pávakör mellett a községben - mondta Szabóné Bátorfi Mária, a Göcsej Szíve Dalkör vezetője. - A pávakörnek a felnőtt énekesek mellett voltak utánpótláskorú tagjai is, serdülő gyerekek, valamint olyan 6-8 éves kislányok, akik a Vajda József által gyűjtött gyerekjátékokat adták elő. Mi ez utóbbiak közé tartoztunk.

Mindez azért fontos, mert a Göcsej Szíve Dalkört azok a régi pávakörösök, a serdülő és a gyerekcsoportok azon tagjai hozták létre 2002-ben, akiknek egyre jobban hiányzott az ének. Alapításkor 12 taggal indult el az együttes, a vezetőnek pedig Szabóné Bátorfi Máriát, a pávakör utánpótláskorú csoportjának egyik tagját választották.

- A kezdet nagyon nehéz volt, hiszen semmi képzettségem nem volt a karvezetéshez - magyarázta a szakmai vezető. - A pávakörös tapasztalatainkra alapoztunk, és azokra az ismeretekre, amiket a népzenei táborokban szedtem fel. Ennek köszönhetően két évvel később már az első minősítésünkre is sor kerülhetett.

A dalkör 2004-ben Gellénházán, a KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége minősítőjén ezüst fokozatot kapott, amit két évvel később a Vass Lajos Népzenei Szövetség által Sümegen megszervezett Régiók hagyománya - Hagyományos régiók elnevezésű népdaléneklési versenyen arany minősítéssel fejeltek meg, majd 2011-ben a KÓTA újabb minősítőjén szintén arany oklevelet, illetve térségi kiváló helyezés elismerést kaptak.

- A repertoárunkban főleg zalai dalcsokrok, Vajda Józsi bácsi és Horváth Károly gyűjtései szerepeltek - sorolta tovább a kórus vezetője. - Mellette dunántúli összeállításokkal, népzenei táborból hozott székely és galgamenti dalcsokorral, valamint saját összeállítású szigetközi dalokkal léptünk fel. A műsorunkat folyamatosan bővítjük és újítjuk, a Kárpát-medencei népdalkincs ugyanis olyan gazdag, hogy a tárháza szinte kimeríthetetlen.

Lehetőségként felmerült, hogy végleg vegyeskarrá alakuljon át a kórus

A népdalok mellett számos egyházzenei művet is bemutatott már a Göcsej Szíve Dalkör. Énekeltek passiókat, léptek fel éjféli miséken, de más egyházi, illetve világi rendezvényeken, például falunapokon, szépkorúak találkozóján, aratónapokon is. Ez utóbbiakra gyakran sláger- és operett-összeállításokkal, illetve énekekben gazdag humoros jelenetekkel készülnek. A karvezető szerint éppen ezek miatt döntöttek a dalkör elnevezés mellett, mivel az egyházzenei kórusművek vagy a sláger- és operettdalok nem illenek egy hagyományos értelemben vett pávakör profiljához.

- A 15 éves jubileumi műsor nagyon kellemes emlékek felidézéshez is hozzájárult - folytatta Szabóné Bátorfi Mária. - Előadtunk egy tollfosztó jelentet, amelyben az egykori pávaköri tagok, valamint a korábban szintén a tagjaink közé tartozó Gubinecz Ákos is fellépett a Csádé népzenei együttessel közösen. Ennek a sikere akkora lelkesedést váltott ki, hogy a göcseji községben élő férfiak közül többen jelezték: szívesen csatlakoznának a dalkörhöz. Ha ez valóban létrejön, úgy könnyebben tudjuk bővíteni, színesíteni a repertoárunkat, akár népi jelenetekkel is. Jelenleg ez az egyik tervünk, hogy mi valósul meg belőle, azt majd eldönti az idő. Egyelőre élvezzük a jubileumot, de már készülünk az év során jelentkező további feladatokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!