Kultúra

2017.07.21. 12:37

Ácsolt láda és gyöngyös necc - Komplex népművészeti tábor Keszthelyen

Őrségi ácsolt láda, zalakomári gyöngyös necc és hetési fehér hímzés is készült abban a táborban, melyet Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon címmel rendezett meg a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány a keszthelyi alkotóházban.

Keszey Ágnes

Az udvaron és a fafaragó műhelyben  férfiak szorgoskodtak, az egyik teremben  asszonyok varrtak, hímeztek és gyöngyöztek - egész héten át tartott a komplex népművészeti tábor.

– A Nyugat - Dunántúl területén lévő népművészeti ágak különböző tevékenységei  próbáljuk felölelni - összegezte Bereczky Csaba fafaragó, a tábor vezetője.

A tábor résztvevői néhány alkotással- középen Bereczky Csaba és Molnárné Riskó Erzsébet Fotó: Keszey Ágnes

Az alkotóhét során  alsószölnöki ácsolt ládát is készítették a Népművészet Mestere irányításával.

- Szerkezetileg, építésmódjában, anyagában teljes mértékben követtük a hagyományos ládáknak a készítésmódját, de nyilván mi már használunk hozzá gépeket.   A díszítést is az eredeti   geometrikus motívumkincse alapján készítettük, vésett mintával- mesélte Bereczky Csaba.

A hölgyek megismerkedhettek a hajdan e vidéken szokásos  viseletekkel és ezen belül a hetési fehér hímzéssel is - melyben egyébként hagyományosan jelen van a piros és kék szín is. E tájon fekete alapon gyapjúval hímzett kötények is jellemzőek voltak..A táborban ezek alapján készültek könyvjelzők, sőt volt aki kendőt, más hetési inget is készített. A résztvevők az őrségi edényekkel is ismerkedtek, s a zalakomári gyöngyös necc is ámulatba ejtette őket.

– A Kis-Balaton környéki falvakban (Sármelléktől Zalakomárig) élő asszonyok akkor kezdték el viseletüket nagyon színpompássá tenni, amikor már a férfiak az első világháború miatt abbahagyták. A gyöngyös necc úgy jött létre, hogy valamikor a kontyot kendővel kötötték be (ezt bekötőkendőnek hívták és az országban mindenhol ismert volt) de a kendők anyaga - ami  drága volt a szegény vidékieknek nagyon hamar elszakadt a hajtásvonalon. Ezért a főkötőt megvarrták  kendő formára és gyönggyel díszítették a fej fölé boruló részt, hátul pedig egy óriási masni  van. ezt teljesen belepi a gyöngy. A fiataloké színes,  világos: tehát bordó, zöld, középkék volt, az idősebbeké sötét - idézte fel Molnárné Riskó Erzsébet, a foglalkozások vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!