Kultúra

2016.12.28. 16:15

Alkotások szemtelen faágaktól kezdve a figurális művekig

Cserszegtomaj - Egy elszemtelenedett nyírfa terelte Lénárd Gábort a szobrászat felé. Az első próbálkozást sok tanulás, újabb és újabb alkotások követték.

Keszey Ágnes

Műveit: figurális szobrait nemcsak kiállításokon, hanem a most létrehozott házi galériájában és a közelmúltban megjelent albumából is megismerheti a közönség.

A művész gyermekkora óta él Zalában: Botfán töltötte ifjanti éveit, később Keszthelyre, majd Cserszegtomajra költözött - ma is itt él. Alkotómunkája során próbálja kirekeszteni azt, ami neki nem tetszik, ami pedig hozzá közel áll, azt alkalmazni, megformálni. Több mint két évtizede készült első műve.

Lénárd Gábor kezében legelső kis szobrával a nemrégiben létrehozott házi galériájában Fotó: Keszey Ágnes

- Itt volt a terasz két oldalán két elszemtelenedett nyírfa, amelyek már annyira zavaróak voltak, hogy kivágtam őket. Egy szép napon elkezdtem farigcsálni a nyírfaágat, ami abszolút alkalmatlan faragásra, de egy délutánt eltöltöttem ott bicskával. Vízhólyag, vérhólyag lett a tenyeremen, a fából pedig egy női alak - idézte fel a kezdeteket Lénárd Gábor. Ekkor érdeklődése a művészet felé fordult, s autodidakta módon sajátította el a technikákat, módszereket. Kiállításokra, alkotótáborokba járt, neves művészektől tanult, az évtizedek alatt hazánkban és egy osztrák kultúrcentrumban is.

A művész egyik alkotása: fából született emberalak Fotó: Keszey Ágnes

- Minden tiszteletem a népművészeké, örömmel nézegetem az alkotásokat, tárgyakat, de azt a kezdetekkor rögtön éreztem, hogy nekem más az utam. Én szobrokat szerettem volna készíteni, s ezzel az érdeklődéssel elkezdtem dolgozni. Most már túlléptem a kezdeti dolgokat: az anyagok is változtak, a szemlélet, a látásmód is formálódott. Kezdetben aprólékosan kicsiszolt, formázott részletek voltak, ezeket menet közben elhagytam - mesélte.

Az anyag tulajdonságai is megjelennek a művekben Fotó: Keszey Ágnes

Lénárd Gábor nemrégiben otthonában alakított ki egy kis házi galériát, melyet bejelentkezés után bárki megtekinthet, s ezt bővíteni is szeretné. Itt sorakoznak agyag-, kő-, és fából készült szobrai. Mindegyik anyagot nagyon kedveli, de legszívesebben követ farag, bár mint elmondta, ennek megmunkálására jobban rá kell hangolódnia.

- Ha tehetség van, akkor az ember alkot. Annak a hátrányait érzem, hogy technikákat nem tanultam iskolában - mondta az alkotó, akinek művészetére jellemző, hogy a részletes kidolgozás helyett az anyag tulajdonságai is megjelennek szobraiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!