Kultúra

2017.05.05. 16:48

Anyává válni, anyának lenni - Beszélgetések az anyaságról

„Abban a pillanatban, amikor a gyermek megszületik, megszületik az anya is. Soha nem létezett előtte. A nő létezett, de az anya még nem. Az anyaság valami teljesen új érzés.” - írta Osho. Május első vasárnapja Anyák napja. Vajon hogyan válik egy nő Anyává, s milyen anyának lenni?

Keszey Ágnes

A várandósság  és a szülés - bármennyire is csoda egy új élet világrajövetele - nem mindig rózsaszín álom. A keszthelyi Varga Éva is így érezte:  bár párja végig mellette volt a vajúdás és a szülés közben első gyermekek világrahozatalakor, mégis magányosnak érezte magát.

Az ápoló végzettségű nő  a második gyermeke fogantatása után  keresett magának egy dúlát, aki  végigkísérte a várandósságát és  szülését. Akkor – és ennek már több mint egy évtizede - határozta el, hogy ő maga is asszonytársai segítője lesz, sőt, később szülésznői tanulmányokat is kezdett: idén fog végezni.

- Régen a nagycsaládok együtt éltek: volt sok nőrokon.  Hagyományosan a nők voltak ott a szülésnél, de ez mára megváltozott. A kórházban nem lehet mindenki ott - ezt próbálja helyettesíteni egy dúla, a maga megélt tapasztalatai által segíti az édesanyát abban, hogy elhiggye magáról: képes megszülni a gyermeket.

Ez nem csak a szülés idején van így hanem már   a várandósság  közben, akár a babavárás időszak előtt is. A dúlára azt is szokták mondani: az anyák anyja. Anyai  gondoskodást,  lelki többletet visz a kórházi környezetbe – mesélte Varga Éva.

A dúla az anyák anyája - mondta Varga Éva

Mert bizony sok nő fél a szülés fájdalmaitól, s ha első gyermekét készül világra hozni, attól is vajon mi vár rá.

- Az első gyermeknél tapasztalja meg az ember azt,  hogy lányból felelős személlyé válik. A szülés beavatás, de nem mindenki válik a baba születésekor rögtön anyává: van, aki rögtön, de másoknál akár pár hónapig is eltart, míg felépíti magában, megérkezik  ebbe a helyzetbe. Rengeteg kérdés és kétely is van mindenkiben, például arról, hogy képes lesz-e jó anyává válni -  ezeknek az eloszlatását is segíti a dúla.

- Milyen a jó  anya?

- Húha... - válaszolta elmosolyodva a négy gyermekes Éva, majd néhány  másodpercnyi gondolkodás után elmondta, saját életében mit tart  lényegesnek.

- Nekem az anyaságban az a legfontosabb, hogy a gyermekeim számíthassanak rám  egy-egy krízishelyzetben tudjak biztos fix pont lenni, akihez jó visszaszaladni. Van egy mondás:  az anyává válástól kezdve az embernek a szíve a testén kívül dobog.

Az anyává válás hosszú és összetett folyamat, melyről Fa Ágnes pszichológus kifejtette: ez már csecsemőkorban megalapozódik, hiszen sok minden függ attól, hogy a lányka megkapja-e azt a megfelelő táplálást, anyai szeretetet, amelyre neki szüksége van. Az anyai és a nagymamai, az óvónői, tanári viselkedésminták is nagy hatással vannak arra, hogy később ki milyen édesanyává válik.

Az éppen jó anya a jó anya segíti és hagyja is a fejlődést - elemezte Fa Ágnes

- Ezt két dolog határozza meg. Az egyik az ösztönszint - és nagyon jó, ha működik egy nőben az anyai ösztön. A másik a tudatosság, amikor megtervezi a gyermek, vagy gyermekek vállalását, hogy egy vagy  több gyermeknek szeretné átadni a szeretetet. Ha ez a kettő egyensúlyban van, akkor nagyon jól tud működni egy anya - elemezte Fa Ágnes.

De mit is jelent az, hogy valaki jó anya?

–A túl jó és a nem gondoskodó sem ideális. Az éppen jó anya a jó anya: aki segíti és hagyja is a fejlődést. Támaszt nyújt, de háttérbe is tud vonulni: addig van ott, ameddig szükséges. Hogy meddig szükséges? Ezt látni, érezni és tudni kell, hogy a gyermeknek mikor van erre szükséges- részletezte az anyaság lényegét a pszichológus, akinek saját édesgyermeke mellett sok -sok fogadott csemetéje van: pótanyukája kis pácienseinek, s azoknak is, akiknek szülei azután váltak apává és anyává, hogy terápiájával segített nekik ebben.

- Az anyaság kegyelem. A legnagyobb csoda, ami egy nővel megtörténhet- vallja Fülöp Csenge lélekvezető, kineziológus, aki  négy fiúgyermek édesanyja. S rögtön hozzá is tette: talán sokak számára furcsának tűnhet, de ő hiszi, hogy csak akkor válik nehézzé (néha rémálommá), ha elvárásokat támasztunk csemetéinkkel szemben.

- Én a megértésben hiszek. Például szépen leültetem a gyerekeket és elmondom nekik, amit szeretnék. Addig mondom, amíg megértik. Hiába büntetném őket, legfeljebb azt érném el, hogy féljenek tőlem. De nálunk a nem az nem, vannak dolgok, melyeket nem tehetnek meg- mesélte. Ehhez azonban kell valami – és ez a tisztelet.

-  Az, hogy én megszültem őket és etettem, az még önmagában nem elég.  Nekem kell tenni azért, hogy    tiszteletreméltónak találjon engem, s nekem is tisztelnem kell őt – hangsúlyozta.

Gyermek és anya nem csak együtt, egymás mellett él, folyamatosan formálják is egymást.

Fülöp Csenge szavai szerint az  anyaság örökös tükörbenézés.  De vajon mitől anya az anya?

- Nehezen lehet ezt megfogalmazni, de azt tudom, hogy maga a szülés beavatás. Ha korábban beszélgettünk volna erről, akkor azt mondtam volna, hogy enélkül nem válhat nővé a nő. Most már azt mondom, hogy de - csak nehezebb. Azzal, hogy valaki  anyává válik, megtanul önzetlenül szolgálni. Érdekes, mennyire benne van az emberi természetben a szolgálat. Amikor ott van a kis magatehetetlen baba, büdöset kakil, tisztába kell rakni, meg kell szoptatni- zokszó nélkül csináljuk.

Az anyaság kegyelem - vallja  Fülöp Csenge gyermekei Tardos, Koppány,  Karsaly, Zalán  körében

Boldogok vagyunk, hogy szolgálhatjuk azt a kis lelkecskét. És abban a pillanatban, ahogy megáll a kis lábacskáján, azonnal elővesszük az elvárásainkat.  Miért nem szolgálunk tovább? És minél nagyobb a gyerek, annál több elvárást támasztunk irányába, ő pedig egyre nehezebben tud megfelelni.

Ez örökös konfliktus a szülő és a gyerek között- fejtette ki Csenge. Sorolt néhány példát, melyek biztosan sok családban problémát, feszültséget, netán veszekedést vált ki: játékok szanaszét, asztalon hagyott tányérok... persze, valakinek el kell pakolni, rendet kell rakni, de mi a fontosabb?

- Én ajándékba kaptam a gyerekeimet egy időre. És lehet "nevelgetni" - de megéri elrontani a hangulatot? Eltelik néhány év, egyszercsak a lábára áll és elmegy. Megéri azt a pár évet tönkretenni feszültséggel? - sorolja a kérdéseket.

Azt tartja legfontosabbnak, hogy minőségi időt töltsenek együtt: amikor együtt vannak, akkor valóban egymásra, egymás lelkére figyeljenek.

- A gyermek ajándék.  A legnagyobb csoda, ami történhet egy nővel, az hogy anya. Bármennyire is nehéz volt olykor az életem, soha nem éreztem korlátnak.  Én abban hiszek, hogy maga a NŐ,  a nagybetűs, kerek  nő két minőségből áll.

A hódító, gyönyörű nő önmagában nem elég,  hogy nővé váljunk, kell az elfogadás, befogadás, alázat. Lehetünk gyermek nélkül is  elfogadóak, befogadóak és alázatosak a világban,  csak anyaként könnyebb.  Anyának lenni Isten végtelen szeretetének pihepuha valósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!