Kultúra

2016.08.10. 13:36

Az egerszegi színház fogadóterei új köntösben várják a publikumot

Zalaegerszeg - Nyáron kisebb felújításon esett át a Hevesi Sándor Színház épülete. Az eredményről tegnap helyszíni sajtótájékoztatón számolt be Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Szabó József, az intézmény gazdasági igazgatója.

Arany Horváth Zsuzsa

Az ötvenes években művelődési házként funkcionáló Kosztolányi úti épületet 1983-ban alakították át és bővítették ki, hogy alkalmas legyen a zalaegerszegi állandó színház befogadására. A nézőtér teljes körű átépítésére 2000-ben került sor, azóta azonban nem történt komolyabb beavatkozás a házban. Mivel a nézőket váró fogadóterek állapota volt a legrosszabb, az AquaCityben évről évre megvalósuló hagyományos jótékony célú főzőverseny tavalyi, 12 millió forintos bevételének egy részét e célra ajánlották fel a szervezők. Ezt a rekordösszeget megyeszékhely önkormányzata 10 millió forinttal kiegészítette, így a kórházban genetikai labor létesült, s megújult a színházi földszint és az emeleti előtér padozata.

A munkák végeztével a napokban már a takarítás zajlik. A régi szőnyegeket eltávolították, a ruhatár előtti fogadótér és a lépcsők kövezetét újracsiszolták, az emeleti foyer, azaz az előcsarnok pedig különleges faburkolatot kapott.

- A felújításra régóta szükség volt, hiszen az évi 300 előadást 70 ezer néző, köztük 10 ezer bérletes látogatja - mondta Vigh László, hozzátéve, ennél nagyobb volumenű munkálatokra is szükség lesz, amihez ő maga is igyekszik kormányzati forrást szerezni. - A nyílászárók, a hangosítási és az energetikai berendezések felújítása is sürgető, emellett a színészház renoválását is szeretnénk elvégezni. Ehhez 1 milliárd forinton felüli összegre lesz szükség - mondta a képviselő.

Az emeletre vezető lépcsőt már felújították, a lámpapark cseréjére később kerül sor. Tegnap takarítás zajlott: Lóránt László Dodó, Gerencsérné Kati, Deákné Szilasi Zsuzsanna, a létrán Kosaras Ferencné Csilla, mellettük Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő, hátul Nagy Ferenc, a színház szervezési osztályának vezetője

Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy immár kézzelfoghatóvá vált a víziparkos jótékony főzés tavalyi bevételének hasznosulása, s egyben arra biztatott, most vasárnap is minél többen vegyenek részt az idei akción, amelynek bevételéből liftet szeretnének építeni az idősek otthonában.

Szabó József, a Hevesi Sándor Színház gazdasági igazgatója arról tájékoztatott, hogy a padozatok felújítása 10 millió forintba került, a munkálatokat zalai cégek végezték el. Mint elmondta, a városi önkormányzat jóvoltából szeptemberben lezajlik a 36 színészlakást magába foglaló színészház tetőszerkezetének renoválása is.

Míg a nagyközönség majd az új évad első bemutatóján (Balfácánt vacsorára, október 7.) találkozhat először a megújult fogadóterekkel, a társulat tagjai már a szeptember 5-én sorra kerülő ünnepi évadnyitó után birtokba veszik a zalai kulturális élet zászlóshajójának tartott teátrum épületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!