Kultúra

2017.01.23. 20:05

Elismerés a negyedszázadnyi munkáért

Lendva - Rengeteg szállal kötődünk a Muravidékhez, ahogy a feleségem, úgy jómagam is. Én citerásként kezdtem itt dolgozni 1992 januárjában, Enikő pedig ugyanazon év augusztusának utolsó vasárnapján orgonált első ízben a Szent Katalin-plébániatemplomban.

Gyuricza Ferenc

Cselényi József Attila, a letenyei Mákvirág citerazenekar vezetője mondja ezt a minap átvett Zala György Kulturális Nívódíj kapcsán. A muravidéki magyarság legrangosabb elismeréseit már évtizedek óta hagyományosan januárban, a magyar kultúra napja apropóján vehetik át az arra érdemesítettek. 2017-ben a különdíjat a letenyei Cselényi házaspár, Cselényiné Erős Enikő és Cselényi József Attila kapta, az elhangzott indoklás alapján elsősorban 25 éves kántori tevékenységükért.

- Én nem is érdemeltem ki ezt az elismerést, mert nekem csak régmúltam van - sorolta Cselényi József Attila. - Még 2001-ben hivatást váltottam, a rendvédelemhez kerültem, ott pedig egészen mások a lehetőségek. Ezért ma már inkább csak kisegítek, ha netán úgy hozná a szükség. A feleségem azonban minden vasárnap s minden ünnepnapon itt van Lendván vagy a környező településeken. Nemcsak a magyar, de a szlovén nyelvű miséken is ő látja el a kántori feladatokat.

A házaspár az egykori Zala Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, továbbá a megyei önkormányzat közreműködésével került a határon túli magyarsággal kapcsolatba. A két szervezetnek ugyanis volt egy együttműködési megállapodása a Muravidékkel, ezáltal biztosítottak anyagi támogatást s mellette szakember-utánpótlást is a térségnek.

- Ennek az együttműködési megállapodásnak köszönhetően kerültem ki Göntérházára, mint citerás, 1992 januárjában - emlékezett vissza a negyedszázada történt eseményekre Cselényi József Attila. - Éveken keresztül foglalkoztam gyerekekkel, valamint az egyik alapítója voltam a Muravidék citerazenekarnak is.

Cselényi Erős Enikő és Cselényi József Attila szombaton vette át a Zala György kulturális különdíjat
Fotó: Gyuricza Ferenc

A szlovéniai magyaroknak azonban egyéb igényei is voltak. Mivel megfelelő személy hiányában mintegy két évtizede szünetelt a kántorizálás a Lendván tartott magyar nyelvű szentmiséken, ezért felkérték Cselényi József Attilát erre a feladatra is.

- Mivel fúvós és pengetős hangszereken játszom, s a billentyűkhöz nem értek, így ezt a megtisztelő felkérést visszautasítottam, de egyúttal jeleztem, hogy a feleségem nagyszerű zongorista, ő inkább alkalmas erre a feladatra - folytatta a férfi. - Így aztán Enikő lett a Szent Katalin-plébániatemplom kántora. Előbb csak a magyar nyelvű szentmiséken, majd már a szlovén istentiszteleteken is ő orgonált.

- Előtte soha nem játszottam orgonán, furcsa volt, egészen más játékmódot követelt, mint a zongora - folytatta innen a feleség. - De hamar belejöttem, s 1992 augusztusának utolsó vasárnapján, mintegy két évtizednyi csend után megszólalt az orgona a Szent Katalin plébánián.

Cselényiné Erős Enikő azt is hozzátette, az orgona eleinte idegen volt a számára, ám a liturgiákhoz illeszkedő zenék nem. A főiskolai tanulmányai során ugyanis egyházzenével is foglalkozott, illetve egy vegyeskarral bejárta egész Európát, s ott szintén egyházzenét, Bárdos kórusműveket adtak elő. A főiskola tehát olyan tudásanyagot s olyan indíttatást adott, amit később a kántorizálás során is nagyszerűen tudott alkalmazni.

- A 25 év alatt mindössze kétszer három hónapot hagytam ki, amikor a gyermekeink születettek - idézi vissza. - A szülés előtt egy hónappal még ott ültem az orgonánál, majd két hónapra rá ismét. A nagyszülők messze voltak, emiatt aztán a gyerekeket is hoztuk magunkkal. Eleinte mózeskosárban, de olyan is előfordult, hogy ott aludtak a térdeplőn. Gyakorlatilag szinte itt nőttek fel, a templomban.

Cselényi Erős Enikő hozzáteszi, szép emlékeik vannak az elmúlt 25 évről. A templomi szolgálat mellett azokról a muravidéki rendezvényekről is, amelyeken magyarországi csoportjaikkal léptek fel, működtek közre. Ilyen volt többek közt a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor lendvai látogatása vagy akár a Szent Korona hiteles másolatának körmenete, ahol az általa vezetett Vox Varietas kamarakórus is szerepelt.

- Folyamatosan jártunk ki az egyházi ünnepekre, de voltak önálló koncertjei is a kórusnak - mutatott rá. - Passiókat énekeltünk, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó műsorokkal léptünk fel, a férjem pedig a Muramenti Fúvósokkal szerepelt egyházi körmeneteken. Vannak érdemeink, ezért is fogadjuk örömmel ezt az elismerést, ami természetesen még nagyobb munkára és további helytállásra ösztönöz bennünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!