Kultúra

2017.01.31. 10:16

Élőszóval mesélt és megőrzött történelem

Zalaapáti – A falu épített, természeti és szellemi, kulturális örökségét, értékeit sorakoztatja fel az a könyv, melyet a napokban mutattak be.

Keszey Ágnes

Ezer példányban jelent meg a Zalaapáti értékeit bemutató, közel hetven oldalas, keménytáblás könyv. A település a kiadványt egy pályázat támogatásával jelentette meg, azt követően, hogy a projekt részeként megalakították a Helyi Értéktár Bizottságot és létrehozták a helyi értéktárat is. E szervezet és a hozzá csatlakozók gyűjtőmunkája segítségével született meg a múlt hét végén bemutatott könyv.   A tájat, épített örökséget, kulturális értékeket, csoportokat, rendezvényeket, ismerteti meg  a kötet, fotókkal – köztük légifelvételekkel – gazdagon illusztrálva.

– Az épített örökség egyik alapja Zalaapátinak: a bencés – római katolikus – plébániatemplom, a kisnemesi, úgynevezett Szentkirályi kastély- emelt ki néhány, a könyvből is megismerhető nevezetességet érdeklődésünkre Vincze Tibor polgármester.

A könyvbemutató résztvevői ismerkednek a kötettel: bal oldalt (öltönyben) Vincze Tibor Fotó: Mészáros T. László

Műleírás is olvasható a kiadványban: a templom legértékesebb freskójáról, mely Krisztust ábrázolja a keresztfán. A település számos hagyományőrző fesztivált is szervez évről – évre már hagyományosan, melyek ugyancsak helyi értékké váltak.

– A rendezvényeink sorában a Fánkkarneválról van két oldalas bemutató, a folklórfesztivál és falunapok is szerepelnek a kötetben.

Persze a könyvet lapozgatva még jó néhány helyi nevezetességgel és ezeken keresztül a település múltjával ismerkedhetnek az olvasók.

– Élő történelmünk egy 98 éves néni, aki a huszadik század elejének történéseit is ismeri. Szolgálólány volt a bencéseknél, s mintha a tegnapi nap történt volna, úgy el tudja mesélni a történeteit. Alpolgármesterünk édesapja pedig megjárta a keleti frontot, ő is mesél emlékeiről és hogy hogyan tért haza – szólt a kötet személyes élményeket felidéző részeiről a polgármester.

A települést és környezetét bemutató képeket nézve gyönyörködhet az olvasó a természeti kincsekben, az erdőben, s az ott élő gombákban, bokrokban, fákban és ahogy Vincze Tibor fogalmazott:  Zala völgyének csodáiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!