Kultúra

2016.11.18. 13:14

Ha a fénymásoló a pódium, akkor azon kell játszani

– Tényleg színész vagy? Akkor az életben is alakítasz? Gyakran szegezik ezt a kérdést a kanizsai Valu Rebekának. Nem női mivolta miatt kóstolják be olykor az emberek a fiatal, csodaszép hölgyet. Hanem azért, mert kenyérkeresete helyszíne a színpad és a vászon. Egyik percben még mesebeli királylányt alakít, a következőben náci bébigyárból menekül, a harmadikban pedig, ha úgy adódik, fénymásolón keveredik szenvedélyes, testi románcba.

Szabó Zsófia

– Az emberek egy része vegyes érzelmekkel viseltet a színészek iránt – mosolygott Valu Rebeka. – Éppen ezért nem szívesen válaszolok, mivel foglalkozom, ha idegenek erről érdeklődnek. Annak ellenére, hogy imádom a munkámat – állította a lány, aki versenytáncos múlttal és a piarista iskolában töltött diákévekkel a háta mögött lépett a pódium vonzáskörzetébe.

– A Pannon Várszínház Hotel Menthol című darabjában közreműködtem háttértáncosként – idézte fel Rebeka. Kis szerep volt, mégis ösztönző erővel hatott rám. Ezért jelentkeztem egy fővárosi színészképzőbe, noha korábban bölcsészkarra készültem.

Valu Rebeka (balról) szívesen játszik a mesék világát megidéző, gyermekeknek készült, játékos, humoros színdarabokban is (Fotó: Gergely Szilárd)

Kedve a tanodai „inasévek” alatt sem ment el a szakmától. A színiakadémia elvégzése után pedig megalapította saját társulatát, a Szabotázs Műhelyt.

– Önfenntartó színész lettem – folytatta. – Pesti bérlakások udvarán, grundszínházakban kezdtünk játszani társaimmal. Kisvártatva egész estés darabokban léptem fel, igazi pódiumon. Van egy számomra különösen kedves színjáték, a „Miért nem marad reggelire, Louise?”, melyben egy idős ember és egy fiatal próbál összecsiszolódni. Emellett gyerekeket oktatok a szakmára. Illetve több színházban dolgozom és filmekben is.

Rebeka nem szokványos mozikban is közreműködik.

– Díjra jelölték a Palm Springs-i fesztiválon azt a kisfilmet, ahol egy fénymásoló szemszögéből láthatja a közönség, hogyan tölti el pajzánkodva a kávészünetet két fiatal – nevetett a színésznő, elhallgatva a sikamlós részleteket.

Arról a filmről viszont büszkén mesélt, ami Oscar-várományos is lehet.

– Az ominózus gyermekfilm most járja a neves gálákat. Ha ezeken sikerrel szerepel, akkor Oscarra jelölik. Ebben egy apró szerepet játszom.

Nem volt nagyobb karaktere abban a kanadai sorozatban sem, amit – mint mesélte – hollywoodi körülmények közt forgattak. Egy menekülő, terhes anyát alakított, aki a nácik elől próbált megszökni.

– Buktatókkal teli szakmát választottam – ismerte el Rebeka – ahol a hírnévre játszva lehet szert tenni, ám tiszavirág-életű is lehet a lét. Mégsem csinálnék mást. Sőt, azért, hogy színészként megéljek, fagyi-, vagy ingatlanárust is játszom. A színpad mellett, a valóságban is....

Címkék#Valu Rebeka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!