Kultúra

2014.11.19. 13:00

Ismered hazádat? Honismereti vetélkedő egy fotókiállítás nyomán

Nagykanizsa - Igazi közösségi honismereti vetélkedővé nőtte ki magát Kis-Bankné Kondákor Marianna Hevesi-iskola galériájában látható fotókiállítása.

Horváth-Balogh Attila

A Jártamban-Keltemben című tárlat a hónap elején nyílt meg és kalandos belföldi utazásra hív. Erre utal alcíme is: Ismered hazádat? Kis-Bankné Kondákor Marianna már egészen fiatalon eljegyezte magát a fényképezéssel, de házassága után a gyerekek nevelése, a háztartási teendők és a felnőttkori szakma tanulása minden idejét elvette hobbijától. Aztán 2007-ben, amikor nyugdíjba vonult, újra elemi erővel tört fel belőle a szép megörökítésének vágya. Négy évvel később megvette első digitális fényképezőgépét, s azóta saját magának szervez fotókirándulásokat, és örökíti meg szenvedéllyel a tájakat, városképeket.

– Maga a kiállítás lényegében egy interaktív tárlat, mely kutatásra, utánajárásra ösztönöz – bocsátotta előre Lengyák István, a galéria vezetője. – A városképek alatt egy-egy kérdés olvasható, olyanok például, hogy melyek Nagykanizsa testvérvárosai, a város melyik terén áll a református templom, vagy hogy melyik a hűséges város, ahol a Tűztorony is található? A kérdésekre a teremőrtől kérhető lapocskákon lehet válaszolni, amiket be kell dobni egy dobozba. De így még nem teljes a dolog: a kiállítás teljes anyagát feltettük az internetre, a Facebook-ra, a Hevesi-iskola galériájának oldalára, továbbá a Halis István Városi Könyvtárban is kihelyezték egy mozgatható, gördíthető képanyagban. Így most már nem csak azok láthatják, akik eljönnek az iskola galériájába, hanem azok is, akik betérnek a könyvtárba, vagy felkeresik a galéria Facebook-profilját, tehát „külső" látogatók is be tudnak kapcsolódni a játékba. Péntekig még van lehetőség a megfejtések leadására, a legjobb 10 megfejtőt következő, 27-én nyíló tárlatunk megnyitóján jutalmazzuk az önkormányzat, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület és a Halis István Városi Könyvtár felajánlása révén.

A "rejtvényes" kiállítás iránt hatalmas az érdeklődés, iskolás, óvodás csoportok jönnek, akiknek Pista bácsi "kérdezz-felelek" módra tárlatvezetést tart. Képünkön az Attila-ovi nagycsoportosai. Fotó: Szakony Attila

Lengyák István azt is hozzátette: a gyerekeknek nem kellett egyedül megfejteni a kérdéseket, bevonhatták szüleiket is, így az egész család hasznos időtöltést kapott. És nem utolsósorban: talán még ahhoz is kedvük támadt, hogy felkeressék ezeket a helyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!