Kultúra

2017.04.08. 19:54

Japán életképen japán fotósok felvételein

Zalaegerszeg - A japán Tojama megye, Debrecen és Zalaegerszeg neve az elmúlt évtizedben összeforrt, a gyümölcsöző kulturális kapcsolatnak Pinczés István Uchimura-díjas színházi rendező, a zalaegerszegi Griff Bábszínház korábbi igazgatója a motorja. (A magasrangú japán állami kitüntetést idén januárban nyerte el.)

Arany Horváth Zsuzsa

A művészeti  együttműködés újabb állomásához érkezett, amikor a Hevesi Sándor nézőtéri előterében szombaton megnyílt a Japán táj - japán emberek című fotótárlat, amely Tojama megye életét mutatja be ott élő fotóművészek objektívjén keresztül. A vernisszázst Szűcs István, a Griff Bábszínház igazgatója ajánlotta a jelen lévők figyelmébe, a japán-magyar-zalai kapcsolatokról Velkey Péter, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetője szólt. A 2002-ben kezdődött együttműködés nyomán az évek során a zalai bábművészek Japánban is bemutatták darabjaikat, a japán művésztársak cseresznyefát ültettek a színház melletti téren.

A kiállításmegnyitón a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjai adtak műsort: Pércsi Sándor gitár-, Wesser Patrik dobjátéka kísérte Tőrös Lucát, aki kimonóban énekelt japán népdalokat, köztük a Cseresznyevirágzás címűt, amelyet a Scorpions együttes is feldolgozott. A tárlatmegnyitó után a Griff előadásra várta az óvodáskorúakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!