Kultúra

2017.01.28. 17:34

Jégszobrász művésztelep: Jeges tűzmadár, rejtély, s jégkörhinta

Vonyarcvashegy –Balatoni hal, női akt, kutya, a téli strandot őrző jeges tűzmadár is formálódott a Jégszobrász művésztelepen szombaton.

Keszey Ágnes

A befagyott tavat korcsolyázók lepték el, a ritka élményre vágyók pedig a jégkörhintát is kipróbálták. Vasárnap délután két órától pedig jeges jelmezes karneválra várnak mindenkit, s díjazzák a legjobb jelmezest.

A hideg időben – a múlt hetihez hasonlóan most hétvégén is -  közel annyian voltak a vonyarcvashegyi strandon  mint a meleg nyári napokon. Jégrandira várt gyerekeket és felnőtteket a helyi turisztikai szervezet és a Vízisport egyesület. A jeges-havas sportnapon, játékos programokon, ügyességi versenyeken és limbóversenyen is játszhattak, mozoghattak a vendégek.

Jégrandi  (zöld ovaerálban) Izer Krisztina), (lila nadrágban) Alexandra, (rózsaszín nadrágban)Veronika Fotó: Keszey Ágnes

– Bebizonyosodott, amit korábban is mondtunk, hogy szezonhosszabbítás helyett a Balatonnál új szezonok kellenek. Új szezon lehet a téli is, ehhez persze feltételek szükségesek, amelyek erre a hétvégére is adottak, így meg tudtuk tölteni a strandot –  emelte ki a rendezvény szórakozáson túlmutató jelentőségét Horváth Tamás, a Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület irodavezetője.

A befagyott víztükrön a Balaton második – az északi part egyetlen – jégkörhintája is várta a vendégeket.

– Láncfűrésszel körbevágtuk a jeget, amelynek a vastagsága 22-23 centiméter.. A kör szélére került egy csónakmotor, ami meghajtja a a 24 méter átmérőjű körhintát - mesélte Horváth Tamás.

A szárazföldön különleges látványosság, az immár harmadik Jégszobrász művésztelep várta a látogatókat.

–  Mindenki az elképzelése szerint farag. készül házőrző kutya, két balatoni hal: egy harcsa és egy csuka, elkészült a vonyarci strand őrzője: egy főnix is – mutatta be a műveket Major Lajos, az alkotótábor szervezője. Csakúgy, mint a múlt heti alkotótáborban, most is készültek színes jégszobrok.

Jégszobrászat _ Illésné Major Julianna és Major Lajos Fotó: Keszey Ágnes

Érdekességeket is megtudtunk: a műveket a Balatonból kivágott jégtömbökből faragták, s előkészületként jó pár napja   kísérleteztek a színezéssel. Üregeket vájtak a tömbökbe, melyeket szörpökkel töltöttek meg. Ám a szörp a cukortartalom miatt lassabban fagy, másrészt rejtélyes módon eltűnt a színezett folyadék. Aztán fény derült a titokra. A telepen, ahol tárolták a jégtömböket Tücsök kutya megízlelte s farkcsóválva mind ki is itta az áfonyaszörpöt.

Így aztán vízfestékkel színezték a jégszobrokat, melyeket a strandon bárki megtekinthet- míg el nem olvadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!