Kultúra

2016.05.13. 18:30

Kisvárosok kórustalálkozója Lentiben

Lenti – Közös éneklésre gyűltek össze a megye több általános iskolájának diákjai a kisvárosok kórustalálkozóján a Kerka-parti városban.

Korosa Titanilla

A két házigazda, a lenti Arany János és Vörösmarty Általános Iskolák énekkarai mellett a hévízi, a zalalövői és a letenyei iskolák kórusai vettek részt az immár 22. alkalommal megrendezett zenei találkozón. Az énekkarok ez alkalommal is színvonalas produkciókkal álltak a közönség elé.

A rendezvényen először Horváth László polgármester köszöntötte a több száz diákot és a többi résztvevőt.

– A zene kincs, és úgy gondolom bennünket minden nap sokféle ének és hangszeres zene ölel körül – mondta. – A zene bátorít, vígasztal, de lehet a legjobb barát, mellettünk van és bennünk él. Előhívja a régi, meghitt hangulatokat, felébreszti a bennünk szunnyadó érzelmeket, oldja a feszültséget, megnyugtat, kikapcsol. De az igazi az, ha nemcsak saját gyönyörűségünkre zenélünk, hanem ezt mások is élvezhetik. Lentiben – úgy érzem – van erre fogadókészség.

A polgármestert követően Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

– A zene és az éneklés a természetfelettihez közelít bennünket – kezdte –, benne van, hogy van az embernek egy olyan különleges tulajdonsága, amelyik minden más élőlénytől megkülönbözteti. De ki kell mondani azt is, hogy Kodály Zoltán országában egyre kevesebb energia és lehetőség jut arra, hogy a dalt, vagy az énekkari mozgalmat méltó helyre helyezzük. Ma meg kell küzdeni azért, hogy kellő figyelmet kapjon az iskolákban az énekkar és az éneklés, ezért örülök ennek a rendezvénynek. A sport mellett talán az éneklés az, ami igazán közösséggé kovácsol, ezt fontos megőrizni, továbbadni.

A felsős és alsós kórusok repertoárjában a komolyzenei művek mellett népdalfeldolgozások és műdalok is felcsendültek, majd a program végén közösen elénekelt dallal örvendeztették meg a diákok egymást és a hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!