Kultúra

2015.03.11. 12:22

Közös hanglemezt készít Vajda Margit zenepedagógus és a Bojtár Népzenei Együttes

Talán nincs is olyan kisgyermekes szülő, aki ne ismerné a „kerekítős” Vajda Margitot. A népi mondókák szakavatott művelője most stúdióba vonult a Bojtár Népzenei Együttessel, hogy elkészítsen egy különleges gyermeklemezt – mivel is mással, mint népdalokkal és mondókákkal.

Horváth-Balogh Attila

Margit kiskanizsai születésű, az ottani általános iskolában is tanult, ahol szinte „kötelező” volt a népdal és a néptánc. Nem csoda hát, hogy az ő életét is át, meg átszőtte nemzeti kultúránk eme két kincse. Táncolt a Kanizsa Táncegyüttesben, majd a Zalagyöngye és a Kaposvár Táncegyüttesben is. Később ének-zene pedagógusi diplomát szerzett és népi mondókákkal, illetve úgynevezett ölbéli játékokkal kezdett foglalkozni. Utóbbiak mozdulatsorral kísért hintáztatók, dögönyözők, lovagoltatók. Azokról az első játékformákról van szó, amelyek révén a még beszélni sem tudó gyerekekkel is lehet játszani. Ezekből, illetve a népdalokból állt össze egy foglalkozás, mely a Kerekítő nevet kapta. Ennek a gyümölcse lesz a készülő lemez, amely Vajda Margit ötletéből készül.

Vajda Margit (b) és a Bojtár Népzenei Együttes tagjai: Horváth Péter „Mesti”, Lengyel József, Tarsoly György és Vizeli József (Fotó: Szakony Attila)

– A Kerekítőn az anyukákkal és a gyerekekkel együtt játszunk, énekelünk, mondókázunk és felmerült az igény arra, hogy jó lenne ezt otthon is folytatni – bocsátotta előre Vajda Margit, aki a Kerekítővel nem csak a városban van jelen, hanem a környék kistelepüléseit is járja. – Jött a kérdés az anyukák részéről, hogy mit hallgassanak a gyerekekkel odahaza? Ajánlottam többféle lemezt, de olyat nem tudtam, amin éppen azok a népdalok és mondókák szerepelnek, amiket a Kerekítő foglalkozásokon ismerhetnek meg a szülők. Innét jött az ötlet, hogy készüljön egy lemez a kerekítős dalokkal. Ezért kerestem meg Vizeli Józsefet, a Bojtár Népzenei Együttes vezetőjét, hogy segítsenek összeállítani ezt a zenei anyagot.

Vizeli József elárulta: rögtön megtetszett nekik az ötlet, ugyanis nagyobb gyerekeknek rendszeresen zenélnek táncházakban.

–  Átgondoltuk a magyar népzene gyermekzenei repertoárját és Margó ötletei alapján megkerestük azokat a népdalokat, amiket folyamatosan használ és szerepelhetnének ezen a hanghordozón – mondta. – Ezek közül a Cirmos cica haj, Hej Dunáról fúj a szél, Nézd meg lányom, nézd meg jól címűeket említeném meg, de lesznek táncosabb, vagy éppen nyugtató, altató dalok is, összesen 30.

Vizeli József és Vajda Margit úgy remélik, hogy húsvétra elkészül a lemez. Ez azonban intenzív munkát kíván.

– Szombatonként dolgozunk a stúdióban, olyankor általában délután kettőtől este tízig folyamatos munkával telik a nap – magyarázta Vizeli József.

A lemezen szép hangú kiskanizsai gyerekek is közreműködnek.

– A népdalokat különböző hangszereléssel, ritmushangszerekkel színesítjük, de lesznek mondókák és hangutánzó betétek is – folytatta Vajda Margit. – Ezekhez gyerekek segítségét kértem óvodástól a tapasztalt általános iskolás népdalénekesekig. Ők is szerepelnek majd ezen a cd-n, valamennyien kiskanizsaiak: Borbély Sára, Magasdi Dóri, Szűcs Lotti és Benkő Jázmin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!