Kultúra

2016.08.23. 18:10

Köztivál Hétrétországban

Őriszentpéter – A harsányság helyett a visszafogott elegancia, a művészi élmény, illetve a kulturális sokszínűség jellemezte a Hétrétország idei programsorozatát.

Gyuricza Ferenc

A tíznapos őrségi kulturális fesztivál a korábbi éveknek megfelelően több helyszínen, s számos művészeti attrakcióval várta vendégeit. Az előadások mellett ezúttal is fontos szerep jutott a nyitott porták programnak, amely arra is lehetőséget teremtett a fesztivál látogatóinak, hogy betekintést nyerjenek a térségben dolgozó képző- és alkotóművészek műhelyeibe, illetve az itt gazdálkodók életébe.

– A nyitott porták program egy egészen sajátos hétrétországi találmány – mondta Sülyi Péter , a fesztivált szervező Őri Alapítvány elnöke. – Arra ad lehetőséget, hogy az egymástól amúgy térben, illetve a társadalmi helyzetüknél fogva is távol eső emberek találkozzanak és beszélgessenek.

A Hétrétország himnuszát is jegyző Palya Bea és zenekarának két tagja, Szokolay Dongó Balázs (balról), illetve Bodoczki Ernő

A Hétrétország néhány éve - éppen ezekből a speciálisan helyi adottságokból és a helyi közösség alkotó részvételéből adódóan - felvette a köztivál nevet. A jellege azonban nem változott, továbbra is a műfaji sokszínűségre alapozva kíván művészi élményt nyújtani látogatóinak.

Az idei Hétrétország kínálatának egyik legizgalmasabb programja a Betyárjáték című háromrészes zenés táncjáték, azaz egy olyan élő népi rock and roll film volt, amelynek alapját Szomjas György egykori legendás betyárfilmjei jelentették. A Nemzeti Színház által felvállalt produkcióban a Ferenczi György vezette Rackajam élőben elhangzó dalaira Kovács Norbert koreográfiáit adták elő néptáncosok, s közben a színpadon időről-időre felvillantak az említett filmek képsorai.

De nem ez volt az egyetlen kiemelkedő produkció a Hétrétországban, olyan művészek léptek fel a tíz nap alatt, mint az Őrségbe szinte már hazajáró Palya Bea - a többszörösen díjazott énekesnőnek köszönhető többek közt a Hétrétnóta, azaz a Hétrétország himnusza is -, a hazai kortárs zenei élet kiválósága, Szirtes Edina Mókus, a mesemondó Berecz András, de a Leonard Cohen-dalaiból összállított, ősszel a fővárosi közönség előtt is bemutatandó műsorát a köztiválon megmérető Müller Péter Sziámi is.

Művészi élményeket kívánnak nyújtani - mondta a fesztiválról Sülyi Péter, az Őri Alapítvány elnöke, a köztivál alapítója
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Hétrétország programjában mindig jelentős szerepet kap a képzőművészet - ebben az évben is több kiállításnak, köztük a gödöllői Levendula Galéria alkotásaiból válogató Én, Te: Nő című tárlatnak, illetve Simon Attila fotográfus Látható észrevétlen címet viselő, a bennünket körülvevő természet miniatűr csodáit sajátos szemszögből, sokszoros nagyításban bemutató fényképeinek adott helyet a köztivál -, s voltak színházi produkciók is.

- Ezúttal két felnőtteknek szánt darabot mutattunk be, a marosvásárhelyi színi növendékek előadásában a Bohócok című darabot láthatta közönség, míg az Emigránsok című Mrozek-drámát Mucsi Zoltán rendezésében sikerült elhozni az Őrség szívébe - mondta Sülyi Péter. - Visszatérő vendége a köztiválnak a felvidéki Csavar Színház, ők most egy kifejezetten izgalmas, improvizációra épülő műsorral érkeztek, de voltak gyermek- és bábszínházi előadások is. Az itteni programok sajátossága még, hogy az előadásokat követően a közönségnek van lehetősége leülni egy közvetlen beszélgetésre a művészekkel, ennek is nagy sikere van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!