Kultúra

2015.05.23. 15:38

Lezajlott a XVIII. országos verbunkverseny Zalaegerszegen

A Zalai Táncegyüttes gazdag programot állított össze a hagyományőrző hétvégén.

Arany Horváth Zsuzsa

Számos erdélyi településről érkeztek néptáncosok, idős adatközlők, akik a térségük táncdialektusát tanították a magyarországi fiataloknak.

A két napos program keretében zajlott le a XVIII. Kárpát-medencei verbunkverseny, amelyre 22 nevező érkezett az ország különböző táncegyütteseiből. A kötelező koreográfia ezúttal a magyarországi népművészeti kitüntetéssel is rendelkező  erdélyi Blága Károly Kicsi Kóta (beceneve örökbefogadó szülei nevére utal) gyimesi toborzó tánca volt. A 85 éves adatközlő egyben a szombati versenyének zsűrielnöki tisztét is betöltötte.

A nemes vetélkedést végül a Nógrád megyéből érkezett Juhász Krisztián nyerte meg.

- Természetesen a palóc tánc a legfontosabb számomra, de sokat foglalkoztam a gyimesi tánckinccsel is - mondta érdeklődésünkre a 31 esztendős, községében, Nemtiben  táncházvezető  győztes, aki általános iskolában jegyezte el magát a néptánccal. - Harmadszor táncoltam Zalaegerszegen, részt vettem a kamaratáncfesztiválokon, s amikor most megláttam a kiírást, a gyimesi táncok miatt is éreztem, hogy itt a helyem.

Az esős idő miatt  Városi Művelődési Központban zajló díjkiosztó gálaműsor résztvevőit Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte,  a közönség pedig többek között láthatta az alkalomra ideutazó vajdaszentiványi, nyárádeselyi, mezőpati, küküllői idős vendégpárok táncát is.

A program este a 30 esztendős Harangláb zenekar és a Kerekes Band koncertjével folytatódott, vasárnap pedig a gyermek néptánc szólóversenyt és a senior együttesek találkozóját láthatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!