Kultúra

2015.10.09. 06:09

Mentőexpedíció - Ennyire szórakoztatóan még sosem ábrázolták a kilátástalanságot

Ridley Scott nem felejtett el rendezni, noha a 2007-es Amerikai gengszter óta nem készített olyan filmet, amit a közönség és a kritika is egyöntetűen elismert volna.

Péter Zsombor

A Szárnyas fejvadász és az Alien direktora pedig mi mással is térhetne vissza a siker útjára, mint egy sci-fivel.

Egy kutatócsapat a Marson állomásozik, amikor egy vihar miatt kénytelenek feladni a küldetést. A tomboló szélben nyoma veszik az expedíció egyik tagjának, Marknak, akit mindenki halottnak hisz. Hősünk azonban életben van, és egyedül reked a vörös bolygón. Markot nem olyan fából faragták, aki könnyen feladná, így gondosan kidolgozza a túléléshez szükséges tervet. A gond csak az, hogy a következő marsi küldetésig négy évet kell kibírnia.

Ez Matt Damon filmje. Viszi a hátán a nem kis súlyt

A film első harmada pokoli tempót diktál. Rögtön érkezik a vihar, a konfliktus és persze a főhős magányos túlélőtúrája. A Mentőexpedíció lényegében a Gravitáció és a Számkivetett keveréke, de szó nincs másolásról, csak egy Robinson Crusoe történetről, ami jelen esetben egy másik bolygón játszódik. Azt hihetnénk, hogy a felvezetés hiánya miatt könnyen unalomba fulladhat az egyébként nem éppen rövid, majd' 140 perces film, de erről szó nincs. A cselekmény ugyanis két szálon zajlik, az egyikben Markot követjük, a másik a NASA irányítóira fókuszál. Mindkét félre szükség van, de egyértelműen a Marson játszódó részek viszik a prímet. Ez leginkább a főszereplőnek köszönhető, aki elképesztő figura. A Mentőexpedíció pedig ebben is különbözik a többi „hajótöröttes" filmtől. Természetesen van bonyodalom és mélypont, de Mark filozófiája, túlélési ösztöne és életszeretete annyira lazává teszi, mintha nem is életek forognának kockán. Miközben krumplit termeszt és plutóniummal fűt, egyfolytában poénkodik, ami hihetetlen szórakoztatóvá teszi ezt a roppant veszélyes szituációt. Annyira megkedveljük, hogy minden egyes helyzetben szorítunk a sikeréért. A sci-fi tudományos részét nézve is abszolút rendben van a film. Nincsenek szájbarágós magyarázatok, pont úgy és annyi részletet árulnak el, hogy legyen fogalmunk arról, hogy mi zajlik a háttérben.

A játékidő utolsó harmadába érve kezdtem el először érezni, hogy a sztori fárad és kéne valami újdonság, Scott pedig mintha ezzel tisztában lett volna, remekül időzítette magát a mentést. Tudjuk mi lesz a vége, de mind a tíz körmünket lerágjuk, annyira feszült és izgalmas jelenetsort látunk, amiben a karfát szorongatva drukkolunk a hidegvérét még így is megőrző Marknak.

A színészekre nem lehet panasz, komplett sztárparádé gyűlt össze, Jessica Chastain, Sean Bean, Jeff Daniels vagy épp Chiwetel Ejiofor közreműködésével, de ez Matt Damon filmje. Ő a gerinc, akire minden épül és tökéletesen el is viszi a hátán az egyébként nem kis súlyt.

A Mentőexpedíció egy nyári popcornmozi, ami jelen esetben ősszel érkezett, mi viszont ezt a legkevésbé se bánjuk. Nem fogjuk az év legjobbjai közt emlegetni, de Scott műve tökéletes kikapcsolódást ad, ami érdekes, tartalmas és látványos. Nincs felesleges drámázás és giccs, a könnyedség és a humor jellemzi a filmet. Ennyire szórakoztatóan még sosem ábrázolták a kilátástalanságot és a magányt. Ezek után nincs más hátra: Irány a vörös bolygó, Marsi Matt Damon krumplitermesztő továbbképzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!