Kultúra

2017.04.21. 19:15

Népszerűek a tanulók körében a vegyesházi királyok

A vegyesházi királyok korszaka volt a téma a helyi Buda Ernő Körzeti Általános Iskola hagyományos, regionális történelem csapatversenyén.

Korosa Titanilla

A vegyesházi királyok korszaka volt a téma a helyi Buda Ernő Körzeti Általános Iskola hagyományos, regionális történelem csapatversenyén.

Az intézmény által meghirdetett viadalra közel 30 csapat jelentkezett idén főként a Dunántúlról, és a levelezős fordulók után a 10 legjobb együttes került be a tegnapi döntőbe, ahol négyfős csapatok adtak számot tudásukról.

- A vegyesházi királyok időszaka Magyarország 1301 és 1526 közti történelmét foglalja magába, idén erre a korszakra épült a verseny - tájékoztatott Csáki Lajos, a lovászi iskola történelemtanára, aki Cserti Anikó igazgatóval közösen szervezi a versenyt évről évre. - Az évszámok, fogalmak mellett az összefüggésekre is figyelni kellett. A feladatok közt több olyan is volt, ami kreativitást igényelt a diákoktól, például versben kellett bemutatkozniuk és egy monda előadása is szerepelt a sorban. Emellett totót töltöttek ki, de el kell igazodniuk a vaktérképen is, továbbá képkirakós feladat és személyfelismerés is nehezítette a diákok dolgát.

A diákok munkáját a zsűri elnöke, Csiszárné Németh Szilvia úgy értékelte: a feladatokat nagy összpontosítással és jó csapatmunkával oldották meg. A diákok ötletes, humoros versekkel mutatkoztak be. A mondák dramatizálása is jól sikerült, többen modernizálták a Mátyás királyról szóló történeteket.

Több iskola tanulói évek óta visszajárnak a versenyre, köztük a balatonalmádi Vörösberényi-iskolából, melynek tanára, Csetényi Tamásné elmondta: diákjainak kétszer sikerült már elhódítaniuk az első helyet. Mint mondta: a verseny nagyon kreatív és gyerekközeli feladatokat állítanak össze a szervezők, viszont nem eltúlzott, hanem az általános iskolások tudásához igazodik. Hozzátette: úgy gondolja, hogy nagyobb támogatást kellene élvezniük a hasonló csapatversenyeknek, hiszen ezeket a diákok is élvezik.

Idén a dobogós helyezés számukra elmaradt, az első helyet a szintén visszajáró Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola csapata szerezte meg Tatabányáról, ők korábban már kétszer végeztek a második helyen A képzeletbeli dobogó második fokára a borsfai iskola csapata állhatott fel, a harmadik helyen a baksai iskolások együttese végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!