Kultúra

2017.03.17. 16:57

Népdalok – szép Zalából

Gyenesdiás – "A múltunk értékeiben van jövőnk és magyarságunk” – e gondolat jegyében szervezi meg évről évre az általános iskola a megyei népdaléneklési versenyt. Idén több mint hatszáz gyermek lép fel.

Keszey Ágnes

Immár tizenötödik alkalommal szervezte meg a Kárpáti János Általános Iskola a Szép Zalában születtem megyei népdaléneklési versenyt. Másfél évtizede, az első megyei megmérettetésen 38 szólista és 6 csoport lépett fel 44 produkcióval. Idén már 238 dalcsokrot ad elő a 28 település 45 intézményéből érkezett 650 diák.

– A zsűri a területi fordulók során összefoglaló képet kapott arról, hogy a hagyományőrzők milyen tudással és lelkesedéssel őrzik zenei hagyományaikat, milyen igényességgel válogatták és adták elő népdalaikat. Az arany, illetve kiemelt arany minősítést elért dalosok jutottak tovább ide, a megyei döntőre – ismertette Csordásné Fülöp Edit, a verseny főszervezője, az iskola pedagógusa.

A népdaléneklési verseny egyik fellépője Lakatos Ferenc Marcell volt
Fotó: Keszey Ágnes

A „Tiszán innen - Dunán túl" országos népdaléneklési verseny zsűritagjai bírálják a Zala megyei verseny dalosait is: Maczkó Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes, Vakler Anna népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere -mindketten egyetemi tanárok- valamint Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia zenei munkatársa. Az általános-és középiskolások szólóének, kisegyüttes, énekegyüttes kategóriákban lépnek fel: mindegyikük két magyar gyermekdalt vagy népdalt ad elő hangszeres kíséret nélkül.

– A népdalverseny évenkénti megszervezésével célunk a tehetséggondozás, tehetségnevelés, a népi kultúra, a néphagyományok megismertetése, a népdaléneklés őrzése, élményszerű továbbadása, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása és az önálló előadásmód fejlesztése. Népdalénekeseink lelkesen őrzik a népzenei hagyományokat, megyénk népdalkincsét, ezzel is tisztelegve Vajda József és idősebb Horváth Károly Zala megyei népdalkutatók munkája előtt. A népzene napjainkban is összetartó érték. Zenei anyanyelvünk lélekben összekapcsol emberi közösségeket határokon innen és túl – emelte ki Csordásné Fülöp Edit.

A megyei népdaléneklési verseny két napos, így aki szívesen hallgatná a gyermekek és fiatalok ajkán felcsendülő magyar – köztük főként zalai – népdalokat, azokat szombaton is várják az általános iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!