Kultúra

2016.06.30. 15:30

Táncházzal és zárókiállítással búcsúzik a zalaszentgyörgyi művésztelep

Zalaszentgyörgy - Húsz meghívottból 21 érkezett meg a pénteken záruló Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelepre, amely idén is művelődési házban rendezkedett be.

Magyar Hajnalka

Az egyik résztvevő jó ismerősének ugyanis a Balaton mellett nyílt éppen kiállítása, így néhány napra ő is csatlakozott a csapathoz - tudjuk meg Buday Mihály festőművésztől, a telep szervezőjétől. Idén a festészet mellett fotó, reklámgrafika, ikonfestés, bőrművesség kapott helyet a művésztelep műfaji palettáján.

Buday Mihály és Dragan Bartula, utóbbi festményeivel

A résztvevők körét a hagyományosan visszajáró hazai és határmenti alkotók mellett egy szerbiai festőművész, Dragan Bartula gazdagítja. Utóbbi meglátogatta a községben néhány napja felavatott Porta Tájházat, s látva benne az I. világháborús kiállítást, váratlan felajánlást tett. Mint mondotta, 1914-ben nagyapáink egymás ellen harcoltak, az unokák azonban már barátként tekintenek egymásra. Ennek jeleként felajánlotta, hogy képeslapgyűjteményét, amely magyar katonák háborúból küldött lapjait is tartalmazza, a zalaszentgyörgyi tájházra hagyományozza. Emellett szerbiai barátait szintén mozgósította az interneten, így további I. világháborús relikviákkal gazdagodhat a kollekció.

Krokker Krisztina ikonfestő évek óta visszatér Zalaszentgyörgyre Fotó: Pezzetta Umberto

A Porta Tájház élővé tétele érdekében további programokat terveznek, egyebek közt mini művésztelepeket fiataloknak és felnőtteknek, kikacsintva a szobrászat irányába. Az elkészülő művek Zalaszentgyörgy köztereit díszítenék majd. De kanyarodjunk vissza a jelenhez, s ismerkedjünk az új művészvendéggel.

- A Belgrád melletti Loznicáról érkeztem, eddig 48 önálló tárlatom volt Szerbiában és szerte a világban - mondja Dragan Bartula festőművész. - Gyakran járok művésztelepekre, számát sem tudom, ide is nagy örömmel jöttem. Zalaszentgyörgyön egy új, Vég és végzetek című sorozaton dolgozom, amelyhez a történelem szolgáltat muníciót. A história személyes, családi vetületei ragadnak meg, azok az emlékek, dokumentumok inspirálnak, amelyek elfeledve lapulnak a történelem kisfiókjaiban.

Az alkotás mellett számos program színesíti még az együtt töltött hét eseményeit. Ezek sorában a közös halászléfőzés mellett strandolás, focimeccs a helyi futballcsapattal (4:4-ben „egyeztek ki”), kirándulás ugyancsak helyet kapott, továbbá nagy sikerű koncertet adott a Magyarucca és az Old Lorenzo. A ma, 18 órakor kezdődő záróesten pedig táncházat tartanak a helybéli néptáncosok és a Harangláb együttes közreműködésével.

- Közösen szurkolunk a foci EB mérkőzésein is - teszi még hozzá Buday Mihály. - A magyar meccs alatt nemzeti hovatartozástól függetlenül mindenki arcát piros, fehér, zöld festés díszítette...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!