Kultúra

2015.07.07. 16:13

Új utakat keres a 60. születésnapját idén ünneplő Czene Csaba

Nagykanizsa - Hogy a költőtárs, Ady Endre szavaival éljünk: új vizeken jár Czene Csaba nagykanizsai költő. Társadalomkritikus verseinek írásával egyelőre felhagyott, tolla alól mostanság inkább dalszövegek kerülnek ki.

Horváth-Balogh Attila

Merthogy úgy véli, ezekkel jobban tud hatni a közönségre. Czene Csaba, aki nem mellesleg a közelmúltban ünnepelte 60. születésnapját, új „projektjéhez" partnereket is talált a Fiktív Alkotók Szervezete és az Innocents „személyében". Így született meg a Fiktív Alkotók & Innocents Projekt.

– Kicsivel több mint 25 éve kezdtem el komolyabban versírással foglalkozni, de persze ez a dolog nem egyik napról a másikra jött, már tinédzserként írogattam dalszövegeket – idézte fel a kezdeteket Czene Csaba. – A köztes időben azonban nem foglalkoztam azzal sem, hiszen teljesen más dolgok érdekeltek, ám amikor Debrecenből Nagykanizsára kerültem a 90-es években, újra felvettem az irodalom fonalát. Jelent meg három kötetem is, igaz, az utolsó 15 évvel ezelőtt, mert úgy látom, sajnos, a verseskönyvek által nem ment előbbre a világ. Az emberek ma már inkább betesznek az autóhifibe egy verses lemezt, mint hogy elolvassanak egy könyvet. Ráadásul magam is azt gondolom, hogy így sokkal hitelesebbek a szellemi termékeim. Visszatértem tehát irodalmi pályafutásom kezdeteihez, elkezdtem újra dalszövegeket, verses lemezeket írni. A legutóbbi irodalmi-zenei esten pedig már nem a tőlem megszokott társadalomkritikai, egyszersmind jobbító szándékú hangvétel szólalt meg (amit sokan szerettek, de körülbelül ugyanannyian nem), hanem a vidámságon, a jókedven, a könnyed kikapcsolódáson volt a hangsúly. A nagy változást a Tiborcz Iván dzsessz-zenésszel, Horváth István és Bali Judit versmondókkal közösen elkészített Csendhangjegyek című est jelentette, melyen már kifejezetten szerelmes versek alkották a program vázát. Akkor kaptam életemben először vastapsot telt ház előtt...

A kanizsai költő elárulta: verses-zenés gondolataihoz kiváló partnerre lelt a Fiktív Alkotók Szervezete nevet viselő zenei műhelyben, illetve annak tagjaiban, a debreceni Pikó Sándor zenészben, Galánfi András népművészben és Pusztai "Titusz" László basszusgitárosban; továbbá a Klaszán Sándor vezette Innocents-ben (Bróz István, Sebestyén "Sebi" Miklós, Molnár Dániel, Gáspár Sándor). Eddig két lemezre való anyagot, 22 dalt vettek fel, a rocktól a blueson át a funky-ig, a reggae-ig, és már több koncertmeghívásuk is van.

Czene Csaba a dalszövegírással visszatért régi önmagához. Fotó: Szakony Attila

Végül Czene Csaba örömmel osztotta meg velünk, hogy a jó 10 évvel ezelőtt megjelent Magyar című verses lemezét a Magyar Művészeti Akadémia hamarosan újra megjelenteti saját kiadásában.

– Ez egy kicsit mégiscsak arra ösztönöz, hogy a dalszövegírás mellett néha azért farigcsáljak egy-egy verset is, de ezekből már tényleg keveset várhat tőlem a közönség – tette hozzá végül Czene Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!