Kultúra

2017.02.27. 12:13

Harmincötödik kiállításával ünnepli 18. születésnapját - Vollein Ferenc egerszegi tárlata

Zalaegerszeg - E hónapban töltötte be 18. életévét, de már 35. önálló kiállításánál tart, s egyik műve tavaly bekerült a vatikáni képtárba is.

Magyar Hajnalka

Vollein Ferenc sajátos világlátású alkotóra igazak a fentiek, aki nagykorúságát negyven munkából álló kiállítással ünnepli a megyeszékhelyi hangversenyteremben. Pályája korai kibontakozása nagyban köszönhető annak a támogató közegnek, amely - élén édesapjával, Vollein Józseffel - körülveszi, s nem lankadó hévvel alkotásra ösztönzi. A veszprémi születésű fiatalember jelenleg a Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola Gimnáziumának 11. osztályos tanulója, ám Türje, Zalaegerszeg és Vonyarcvashegy révén egyaránt kötődik megyénkhez is. Előbbi két helyen általános iskolai tanulmányait végezte, s mentorok (Németh Miklós grafikusművész, majd Karner László festőművész) által pallérozódott, a Balaton-parti település pedig műtermének ad otthont.

Vollein Ferenc egerszegi kötődéseiről beszélt a kiállítás pénteki megnyitóján Sümegi László önkormányzati képviselő, a városi középiskolai kollégium intézményvezetője is. Mondandójába személyes szálak fűződtek, hiszen az édesapát korábban kollégái közt tudhatta a kollégiumban. Ennek révén 2009 óta tanúi voltak az ifjú alkotó kezdeti szárnypróbálgatásainak, első bemutatkozásának, s saját útja megtalálásának.

Oravecz Viktória keszthelyi képzőművész a fiatalember ecsetjét vezérlő tiszta érzelmekről beszélt. Mint mondotta, az alkotó sajátos szűrőn át látja a világot, van mersze a szépre, a jóra, a nevetésre összpontosítani, nem érinti meg a világban uralkodó pusztítás. Képein az elveszett édent jeleníti meg, élénk színekkel, az akadémikus szabályokat felülíró formákkal. Kiemelte a szakrális témájú képek nagy számát, amelyekből kiolvasható, hogy Ferenc mennyire tisztán látja Istent.

A tihanyi kecskeköröm legendája. Több balatoni rege is megihlette Fotó: Pezzetta Umberto

A kiállítást Szemes Péter esztéta, irodalomtörténész, az alkotó mentora nyitotta meg. Felidézte eddigi pályafutásának főbb állomásait, az elnyert ösztöndíjakat, elismeréseket, az itáliai tanulmányút szakmai hozadékát, s az elmúlt évet megkoronázó fejleményt, a pápai audienciát. 2016 októberében ugyanis Vollein Ferenc Rómában, a Szent Péter székesegyház előtti téren, az általános pápai audiencia keretében adhatta át I. Ferenc pápának a Szent Márton megkereszteli édesanyját című festményét, ami a vatikáni képtárban nyert elhelyezést. A mentor méltatásában kitért rá, hogy témaválasztásban Jézus élete mellett milyen fontos szerepet játszik a Balaton. Nem véletlen, hogy jelen tárlat is a Balatoni Tündérország címet kapta, számos festményen örökíti meg a tóhoz kötődő kultúrtörténeti értékeket, mitologikus legendák alakjait, valamint a balatoni emberek dolgos életét. Teszi mindezt olyan görögös derűvel, ami még a hétköznapi munkát is folytonos ünneppé varázsolja képein - mondotta Szemes Péter.

Skonda Mária, Vollein Ferenc és Völgyi Miklós az újonnan elkészült szárnyasoltárral a megnyitón

A megnyitón díszvendégként vett részt Németh János Kossuth-díjas keramikus, a Nemzet Művésze, valamint a Völgyi-Skonda műgyűjtő házaspár. Skonda Mária legutóbbi kezdeményezésükről beszélt, amelynek keretében kortárs művészeket kértek fel házioltárok megfestésére a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény számára. S hogy mi késztette őket erre? A szakrális és a profán tartalmak között érzékelhető feszülés. Kilenc kortárs alkotó mellett a legfiatalabb tizedikként Vollein Ferencet kérték fel a munkára. A szárnyasoltár elkészült, a megnyitó ünnepi pillanataként nyitották ki. A művet természetesen kölcsönadták a tárlat időtartamára, így március 10-ig megtekinthető a többi alkotás kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!