Lenti

2017.03.15. 16:59

A márciusi ifjak csoportja minden idők legtisztább forradalmárnemzedéke volt

Lenti – 169 éve ezen a napon tört ki a magyar forradalom és szabadságharc, amely a magyar nép szabadságáról és az osztrák igából való szabadulásról szólt.

Korosa Titanilla

Ez is elhangzott tegnap Lentiben az 1848-as emlékműnél megtartott megemlékezésen. Az ünnepségen Horváth László polgármester mondott beszédet és idézte fel az 1848-49-es eseményeket és azok hőseit, akik rendkívüli helyzetben rendkívüli feladatokat vállaltak, melyekre a szabadság akarása tette képessé őket.

Fotó: Kósa Róbert

– A márciusi ifjak csoportja minden idők legtisztább forradalmárnemzedéke volt – mondta Horváth László. – Megmozdult az ország és a magyar nép hitt benne, hogy végre saját kezébe veheti sorsát, elkezdheti az ország építését és egy új ország született, ahol a nemesség, polgárság, parasztság, az egész társadalom közös összefogásával, érdekegyeztető politikával lefektették a polgári Magyarország alapjait. Az áprilisi törvények Európa legkorszerűbb polgári demokráciáját teremtették meg, és amikor az újra megerősödő elnyomó hatalom ismét el akarta venni az országtól ezeket a jogokat, a nemzet fegyvert fogott azok megvédésére. A történelem viszont, mint már oly sokszor, most is közbeszólt és próbára tette a magyarokat.

A polgármester beszédét követően a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai adtak műsort, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!