Lóerő

2017.01.26. 16:15

Ezek a legnépszerűbb autók Zala megyében

Zalaegerszeg - Csekély mértékben ugyan, de tovább emelkedett az új autók értékesítése Zalában. Míg 2015-ben 1522 újonnan forgalomba hozott személyautót jegyeztek be zalai címre, addig ez a szám 2016-ban már 1582 darab volt.

Gyuricza Ferenc

Többek között ez derült ki abból az adatbázisból, amit az autópiaci elemzéseket is végző cég, a DATAHOUSE Kft. bocsátott a rendelkezésünkre. A növekedés mértéke a megelőző évi 17,08 százalékról kevesebb, mint négy százalékra esett vissza.

Az egyes márkák értékesítése esetében is jelentős változások történtek, hiszen sok-sok év után ismét a Suzuki bizonyult a legkeresettebb személyautónak Zalában. Az elmúlt esztendőben 231 újonnan eladott Suzukit jegyeztek be zalai címre, ez 14,6 százalékos piaci részesedést jelent. 2015-ben 191 darabot értékesítettek a márkából, az a második helyre volt elegendő.

A korábbi listavezető Opel értékesítése szinte azonos volt a megelőző évivel (2015-ben 201, míg tavaly pontosan 200 darab kelt el belőle), az összdarabszám növekedése miatt a piaci részesedése azonban a bázisévben elért 13,21 százalékkal szemben 12,64 százalékra esett vissza, s ez a második helyre volt elegendő. A német márkának ezzel négy esztendőn át tartó sikersorozata szakadt meg.

Az elmúlt esztendőben 1582 darab újonnan forgalomba hozott személygépkocsit jegyeztek be Zala megyei címre
Fotó: shutterstcock

A harmadik helyre a Dacia lépett előre, a francia Renault érdekeltségébe tartozó márka évről évre növelni tudja az értékesített darabszámát és a piaci részesedését is, 2016-ban már 166 darabot jegyeztek be zalai címre, ez 10,49 százalékot jelent, szemben a megelőző év 119 darabjával, illetve a 7,8 százalékos piaci részesedéssel.

Az értékesítési lista további sorrendje: Toyota (136 darab), Ford (129 darab) és Renault (126 darab). A Ford az elmúlt évben a harmadik helyezést érte el, a Renault pedig néhány éve még listavezető is volt.

Az említett márkákon kívül nincs további olyan, amely bekerült volna a százasok klubjába . A még ugyancsak a tízes élmezőnyhöz tartozó Volkswagen, Skoda, Nissan és Honda 85 és 48 darab közti eladási adatokat mutathat fel.

A legnépszerűbb prémiummárkák versenyében a BMW éppencsak megelőzte a Mercedest, a 36 darabos értékesítési eredményével a 11. helyre került, amit egyébként 2,34 százalékot jelent. A Kia-ból a Mercedes-szel azonos számú (35) személyautó kelt el Zalában, a Hyundai és a Mitsubishi pedig 27-27 darabbal osztozik a 14-15. helyen. A húszdarabos értékesítést meghaladó márkák mezőnyébe került a Mazda (24), a Fiat (23), az Audi (21) és a Citroen (21) is. Az utánuk következő márkák piaci részesedése viszont már az egy százalékot sem éri el.

Ezek közé tartozik a Volvo, a szintén prémiumkategóriájú svéd autómárkából tavaly csupán tíz darab került Zalába, ez komoly visszaesést jelent, hiszen 2015-ban még 20 feletti eladást regisztráltak. Új elemként jelent meg a listán a Lada, kilenc darab kelt el belőle. Érdekesnek tűnhet, hogy ezek közel felét (egész pontosan négy darabot) nagykanizsai címre jegyeztek be.

A korábban népszerű Peugeot még jobban visszaesett (mindössze nyolc darab volt a tavalyi eladási példányszámuk), a lista alsó felében már csak az olyan, Zalában valóban ritkának számító márkák találhatóak, mint a Ssangyong (hat darab), a Subaru (3), a Lexus (3), a Jeep (2), a Land Rover (2), illetve a Mini (2). Egy-egy darabos zalai értékesítést pedig öt további márka, az Infinity, a Porsche, a Jaguar, a Seat és az Alfa Romeo mutathatott fel a személygépkocsik piacán.

A szerkesztőségünknek átadott adatbázis tartalmaz egy földrajzi listát is, eszerint pontosan 150 zalai településre került 2016-ban új személygépkocsi. A járások közül a zalaegerszegi vezet 681 darabbal. A második helyen a nagykanizsai járás végzett 411 gépkocsival, míg a harmadik helyre a keszthelyi járás került 306 bejegyzett személyautóval. A települési lista első helyén Zalaegerszeg áll 529 autóval, ezt Nagykanizsa követi 311 darabbal, majd Keszthely jön 116 bejegyzett személygépkocsival. A települési lista negyedik helyére került Hévíz 48 darabszámmal, az ötödik helyet pedig Gyenesdiás érte el 42 darabbal. A községek közül Cserszegtomaj és Vonyarcvashegy szintén igen előkelő helyen áll, több várost is megelőztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!