Lóerő

2015.08.10. 15:00

Betiltanák a hagyományos autókat?

Kalifornia mindig is élen járt az autók környezetszennyezésének korlátozásában – az Egyesült Államokon belül is ott a legszigorúbbak a károsanyag-kibocsátási normák – de most olyan tervet vázoltak, ami minden eddiginél drasztikusabb.

A helyi levegőminőség javítására 1967-ben alapított ügynökség, a CARB vezetője szerint 2030-ra minden, az államban futó autó elektromos, üzemanyagcellás, vagy legalább konnektoros hibrid kellene legyen, miközben jelenleg ezeknek az aránya az újonnan forgalomba helyezett autók közt is csupán 2,7%. A tervben az a legérdekesebb, hogy 2025-re még csak az új autók 22%-ának kellene ilyennek lennie, azaz öt év alatt kell drasztikusan megváltoztatni az autóvásárlási szokásokat. Hogy ezt miként tervezik – új helyi törvényekkel, a hagyományos, benzinnel vagy gázolajjal működő autók durva adóztatásával, vagy egyéb módon – azt egyelőre nem tudni, de a terv létezik, és nem kizárt, hogy végre is hajtják.

Tíz év persze hosszú idő, addig még sok minden változhat, de a CARB célja aligha lesz más. Jelenleg azt szeretnék elérni, hogy az üvegház-gázok mennyisége 2050-re 80%-kal csökkenjen, és ezt törvényben szabályozná az ügynökség – ehhez kellenek egyebek közt a tisztább autók, amelyek ma még túl sok kompromisszumot követelnek az autógyártóktól és a felhasználóktól egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!