Lóerő

2015.10.20. 15:02

Összefogja az autóstársadalmat

Nagykanizsa – Jakabfi Dávid neve mára valósággal összeforrt az autós találkozók szervezésével, legutóbb hagyományos szezonzáró rendezvényt tartott csapatával a volt húsüzem területén.

Benedek Bálint

A 29 éves férfi végzettségét tekintve mechanikai műszerész, szoftverüzemeltető és szakács. A Kanizsa Tuning Egyesület vezetőjeként összefogja nem csak a zalai, hanem az ország, sőt már a határon túlról érkező autósok népes csoportját is.

- Ebben az emberi kapcsolatok terén felületes világban, amikor kevésbé figyelünk egymásra, különösen fontos, hogy a közös érdeklődési körrel rendelkezők találkozhassanak, beszélgessenek vagy megosszák a tapasztalataikat és büszkén kiálljanak autóikkal – jelentette ki Jakabfi Dávid. – Ilyenkor többek között szemügyre vehetik a tulajdonosok a másik járgányokat, ezen túl megfigyelhetik, hogy az előző randevúhoz képest milyen változások történtek. A nézők számára szintén igyekszünk látványos programokkal vonzóvá varázsolni a seregszemlét, a férfiak között mindig óriási siker a gumifüstölés és a szexi autómosás.

A legutóbbi, kilencedik alkalommal megtartott márkafüggetlen összejövetel és a harmadik BMW találkozó a változékony, hűvös időjárás ellenére is tömegeket vonzott. Közel 500 autó parkolt le a régi húsüzem területén, teljesen megtöltve az aszfaltos placcot, ahol szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni.

- Nyolc évvel ezelőtt, amikor a Csónakázó-tó parkolójában találkoztunk még csak néhány haverra számíthattam és az első fizetésemből finanszíroztam a programokat – ugrott vissza az időben Dávid. – Akkortájt egy Opel Corsa jelentette a szerelmet, telepakoltam hi-fi berendezéssel, az egy méter széles 3000 Wattos erősítő került bele. Ebben az időben robbant be a Halálos iramban című amerikai mozi, mely autócsodákat vonultatott fel. Nagykanizsán mindenki azonnal felfigyelt az én kocsimra is a városban, amelyik rap zenével szinte végigdübörgött az utcákon. Onnantól kezdve nem volt megállás, mindig csinosítgattam rajta, mígnem egyszer csak lecseréltem egy Suzukira. Imádom a feltűnést, ezért ez a verda sem olvadt bele az aszfaltba.

Olyannyira nem, hogy a tulajdonosa a bordómetál felületre a speciális air-brush technológia segítségével Az utolsó szamuráj című film jeleneteit festette fel. A szamurájok harca mellett tigris valamint lovasok vonulása kapott helyet a négykerekű festővásznon. A kocsi lefestett elemei ma már egy gyűjtőnél pihennek, Dávid ezúttal új ajtókat és motorháztetőt szerzett be, a felfrissített kocsija egy érdekes, egyedi, csillogó színváltós metálzöld fényezést kapott.

A bátor kezdeményezés, hatással volt Zala megye autós társadalmára, hiszen egyre többen láttak fantáziát abban, hogy olykor randevúzzanak. Találkoztak többek között a keleti blokk autósai, veterán kocsik, de „skodások” és „ladások” is összegyűltek egy kis eszmecserére. Jakabfi Dávid viszont maradt a márkafüggetlen verziónál, azonban kilépett a komfortzónából és Zalakaroson valamint Letenyén is sikeres rendezvényt tartott. Például a fürdővárosban találkozott szlovén autósokkal, akik azóta visszajáró vendégek lettek. Szerinte: ha valakit az autóépítés, csinosítás egyszer magával ragadott, az nem szabadul, állandóan késztetést érez, hogy valamit változtasson a verdáján. Ráadásul a mai modern technológiák további lehetőségeket adnak arra, hogy a személygépkocsik igazán igényes tartalommal gazdagodjanak külsőleg és belsőleg egyaránt.

- Minden évszaknak megvan a varázsa, most télen sokak a műhelyekbe vonulnak, hogy valami különlegessel rukkoljanak elő az új szezonra – mesélte Dávid. – Tavasszal a bátrabbak már előmerészkednek, nyárra viszont már biztosan minden aszfaltszaggató elkészül a bemutatkozásra.

A Kanizsa Tuning Egyesületet vezető fiatalember úgy gondolja most már csak egy állandó helyszínt kellene találniuk, ahol rendezett körülmények között otthonra találhatnak. A régi húsüzem aszfaltos területe a fényképészek kedvence, hiszen a csodálatos autókat romos gyárépületek, kormos üvegek, rozsdás olajoshordók vették körül, azonban a hely befogadóképessége véges. Dávid minden épkézláb ötletet vár: Nagykanizsán keresnének nagy, ám körülhatárolt területet, ahol némi infrastruktúra is elérhető.

- A város vezetőjével is szeretnénk tárgyalni, hiszen a hagyományos autós találkozót a környék legnagyobb autós fesztiváljává lehetne bővíteni, mely várhatóan jelentősen fellendítené a turizmust, ugyanis akár 3-4 ezer ember is ellátogatna erre a fajta eseményre – fűzte hozzá Jakabfi Dávid.

Autós szépségverseny indult a zaol.hu internetes felületünkön. Tuning, oldtimer vagy csak pusztán jól karbantartott szép autók büszke tulajdonosainak jelentkezését várjuk. Olyanokét, akik sokat foglalkoznak a járgányukkal illetve autójuk akár a saját kezük munkáját dicséri. Nevezni október 26-án 9 óráig lehet. Hogy melyik a legszebb, arról olvasóink október 27-én 9 órától november 9-én 9 óráig szavazhatnak. A legtöbb szavazatot begyűjtő győztes egy wellness pihenésre jogosító utalvánnyal jutalmazzuk, valamint bemutatjuk a Zalai Hírlap hasábjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!