Lóerő

2016.10.27. 12:25

Vaníliaszínű veterán autó - Gazdája megszállott gyűjtő

Nagykanizsa – Le Mans egykori sztárja, egy 1955-ben gyártott MGA, amely képes volt egy szuflával végigmenni anno a félnapos versenyen, feladta a leckét Kollár László karosszérialakatosnak.

Szabó Zsófia

Az oldtimerek szakemberéről többször olvashattak lapunkban. Kollár László palini autórestaurátor kezei közé ezúttal krémes árnyalatú, brit kabrió gurult, melyet a mai napig a többszörös „házassági válságon” átesett gyártócég legsikeresebb modelljeként tartanak számon.

– Sérült, karambolos autóként érkezett hozzánk osztrák földről tavaly a kétszemélyes, négyhengeres MGA. Azonban még további számos hibára is fény derült, miután homokfúvással lepucoltuk a robusztus szekrényalvázzal együtt a vaníliakrém színű festését – mondta a karosszérialakatos.

 

Kollár László elmondta: hatan kézzel kalapálták, korrigálták hetekig az alumínium kasznit, ami padlón csücsülővé teszi az 1489 köbcenti lökettérfogatú, motorral hajtott áramvonalas autót. Majd az arculatát meghatározó alkatrészeket összelegózták, aztán belül is orvosolták a bajokat.

– Ebben már a nyolcvanéves tulajdonos is közreműködött – folytatta Kollár László. – Bár belülre egy-egy csavaron és frissítő rendbetételen kívül nem sok minden kellett. A fékrendszert kicseréltük, de maradt az eredeti szerkezeti megoldás: hátul dobfék, elől tárcsafék. A négy sebességes váltóhoz nem nyúltunk, a merev hátsóhídjához sem A dupla karburátort viszont szinte úgy „varrtuk” össze. S ami még unikummá teszi a pillekönnyű vásárlóknak tervezett autót, az a versenyautókhoz tervezett ajtózár.

– Mivel kívül nincsen kilincs, a kocsi az ablaküveg eltolása után nyitható ki belülről – mutatta be a mester a megoldást. Kollár László elmondta: az MGA idős, osztrák gazdája megszállott módjára gyűjti a hasonló autóritkaságokat. Az immár kulcsrakész járgányt – azon kívül, hogy a többi „csecse-kocsijához” hasonlóan legelteti rajta a szemét a büszke tulaj – néha, leginkább vasárnap megjáratja a forgalomban is, hogy irigyen guvadjon az emberek szeme...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!