Nagykanizsa

2016.08.03. 08:20

Apáik és anyáik nyelvén - A horvát nemzetiséghez kötődő gyerekeknek szerveztek tábort

Tótszerdahely – A Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet horvát ajkú óvodás és kisiskolás gyerekek részére rendezett tábort a múlt héten a Fedák Kúriában, ahol az intézet is működik.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Matoláné Proszenyák Hajnalka, a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet vezetője elmondta: a táborban részt vevő gyerekek a Mura menti horvát régió településeiről érkeztek elsősorban, de voltak nagykanizsai és budapesti gyermekek is, akik szülei a régió horvát nemzetiségű szülöttei.

A programban kisvonatozás is szerepelt Kistolmács és Csömödér között. A képen Baracskai Luca,Varga Emese, Deli Jánosné óvodapedagógus, Németh Emese és Láncos Letícia, a hátsó sorban pedig Szépné Sipos Szilvia
Fotó: Horvát Művelődési intézet

A tábor célja az volt, hogy a gyermekek gyakorolják és részletesen megismerjék a horvát nyelvet, a helyi horvát népszokásokat. Ezt szolgálta a mindennapi játékos, verses, mondókás horvát nyelvtanulás és gyakorlás. Ezen kívül a gyerekek látogatást tettek a tótszerdahelyi Horváth István lovardájában is, ahol a lovak mellett közelebbről megismerhették egy régi mesterség, a csengettyűöntés munkafolyamatát, illetve bemutatót hallgathattak meg a régi idők lovaskocsijairól és hintóiról. Szerepelt egy kisvasutas kirándulás is a programok sorában Kistolmács és Csömödér között. Proszenyák Miklósné vezetésével megismerkedtek a Mura menti horvát népviselet darabjaival, lakodalmi szokásaival, Proszenyák István pedig a harmonikamuzsika rejtelmeibe avatta be a nebulókat.

A tábor résztvevői. Guggolnak: Sebők Liza, Láncos Dominik, Németh Emese, Varga Emese és Naswadi-Kovács Veronika 1. sor: Matoláné Proszenyák Hajnalka intézményvezető, Horváth Fülöp, Szilágyi Zalán, Kőrösi Kristóf, Kőrösi Korina, Horváth Zsóka, Székely Gréta, Baracskai Luca, Takács Bianka, Gerencsér Fruzsina Eszter, Proszenyák Fanni, Matola Máté István, Gerencsér Zsuzsanna, Matola Tamás Csaba. 2. sor: Kovács Péter Dominik, Kuzma Ármin, Székely Máté Zoltán, Pinterics Zétény, Peti-Turul Gergő, Tóth Boldizsár, Soós Áron, Proszenyák Míra, Deli Jánosné óvodapedagógus) és Horváth Bence. 3. sor: Turul Bernadett és Tirpák Boglárka

Az egy héten át tartó tábor vidám tánccal és közös énekléssel zárult – természetesen, szintén harmonikaszó mellett. A tábort Matoláné Proszenyák Hajnalka és Deli Jánosné óvodapedagógus vezették, lebonyolításában pedig az intézmény dolgozói segítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!