Nagykanizsa

2016.01.24. 14:01

Három napon át tartott a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a szárnyas kedvencek kavalkádja

Nagykanizsa – Százhúsz papagáj és más díszmadár, 209 galamb, 24 díszbaromfi, valamint amolyan kakukktojásként (bár így már van közük a madarakhoz) 2 nyúl – és rengeteg látogató.

Horváth-Balogh Attila

Így vonható meg a Nagykanizsai Galambtenyésztő Egyesület hétvégi díszbaromfi- és galambkiállításának mérlege. A rendezvényre a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban került sor, pénteken kezdődött és tegnap zárult.

– A kiállításunk egyben bírálat is volt, 30 díjazottunk lett, ami szép eredménynek mondható az elmúlt kiállítások bírálatainak tükrében – hallottuk Vincze Gyulától, az egyesület elnökétől. – Tartjuk a szintet, de nem csak ebben, hanem a kiállított madarak és a hozzánk érkező látogatók számában is.

Vincze Gyula egy parókás galambot mutat az egyik kis látogatónak, Kovács Katinak Fotó: Gergely Szilárd

A kiállított madarak közt kuriózumként a látványos, úgynevezett tollalakzatos, parókás és fodros galambokat, a röpgalambokat, valamint a dobos galambot említette – utóbbi különlegessége a hangja, mely dobpergéshez hasonlít.

– Hogy kik jönnek el gyönyörködni a madarakban? Elsősorban gyermekes családok, másodsorban pedig a hozzánk hasonló madárkedvelő idősebbek – mondta kérdésünkre az elnök. – Valamikor ugyanis a galambtenyésztésnek jelentős múltja volt, itt Kanizsán is, ahol 1934-ig tudjuk visszavezetni e hobbit. Azt is hallottuk, hogy már az első világháború idején működött itt egyesület, csak írásos bizonyítékunk nincs még.

Azt is elmondta: ha múltja van is a kedvtelésnek, jövője nem biztos, ugyanis az egyesület legfiatalabb tagja 42 éves. A kisgyermekeket még érdeklik a madarak, aztán mire felnőnek, mindez feledésbe merül. Ezért az egyesület berkeiben azt mondják: az utolsó galambász már megszületett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!