Nagykanizsa

2017.05.15. 16:20

Kanizsai diákok sikere - A Batthyány-gimnázium csapata 2. lett az ESTÖRI történelmi versenyen

KISMARTON - A kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Esterházy Magánalapítvány a 2016/17-es tanévben hagyományteremtő céllal hirdette meg az ESTÖRI - Kreatív Történelmi Versenyt a középiskolák 10. osztályos tanulói számára.

Zalai Hírlap

A versenyen második helyezést ért el a nagykanizsai Batthyány Gimnázium Kani-Zsák fantázianevű, 10.b-2 csapata, Herjávecz Krisztina, Vasvári Zsóka, Csermák Ádám Barna; felkészítő tanár: Alexa Mercédesz és Alexa Péter.

Tizennégy középiskolai csapat versengett május 3-án a kismartoni Esterházy-kastély Haydn termében az ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyen a győzelemért. Az első helyezett a győri Czuczor Gergely Gimnázium Rami Palmarum fantázianevű, 10.a-s csapata, a második helyezett a nagykanizsai Batthyány Gimnázium, a harmadik pedig a szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas fantázianevű, 10.a csapata lett - tájékoztatta lapunkat az alapítvány képviseletében Schneider Erika.

Vasvári Zsóka, Csermák Ádám Barna és Herjávecz Krisztina a versenyen
Fotó: Kerekes Zoltán

Összesen kilenc vidéki, négy budapesti és egy határon túli iskola mérte össze tudását a döntőn, melynek témája az Esterházy család története a 17. században. A korábbi fordulókhoz hasonlóan az egész napos döntőn is több feladatot kellett teljesíteni, melyekhez a csapatok már otthon, a felkészülési időszakban "kellékeket" készítettek. A háromfős csapatok történelmi háttértudása mellett kreativitásban, előadó- és vitakészségben, a fotó- és filmkészítési technikák, valamint a social média használatának jártasságában bizonyított a szakmai zsűri előtt - olvasható a tájékoztatóban.

A zsűri tagja volt dr. Kiss Erika (Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus), Bárány Krisztián (történész, filmrendező), Esterházy Marcell (intermédia-művész), Foki Tamás (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, igazgatóhelyettes), dr. Keglevich Kristóf (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, vezetőtanár), dr. Pálffy Géza (az MTA doktora, az MTA BTK TTI "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport vezetője), dr. Varga Kálmán (történész, muzeológus).

A vetélkedőre 130 csapat jelentkezett, s közülük 94 csapat teljesítette a novemberi határidőig az első forduló online feladatait. A versenybizottság döntése alapján 30 csapat jutott be a középdöntőbe, amelyet 2017. február 21-22-én tartottak Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központ dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!