Nagykanizsa

2016.08.31. 13:15

Készülnek a Kanizsa Kupára

Nagykanizsa – A Csónakázó-tó kezelését végző horgászegyesületek már javában készülnek a Kanizsa Kupára, ami a versenyszezon lezárása is. A tó gazdái az őszi haltelepítést is előkészítették.

Pásztor András

Bár az idei évtől a Nagykanizsai Vasutas Horgászegyesület lett a Csónakázó-tó kezelője, a feladatokat több helyi egyesülettel közösen látja el a civil szerveződés. A tavaszi haltelepítéseket követően, a nyár eleje az egyesületi horgászversenyek időszaka volt, ami szeptember 17-én, a Kanizsa Kupa megrendezésével csúcsosodhat ki.

– Sajnos, az elmúlt évben nem sikerült megszervezni a versenyt, éppen ezért reméljük, hogy minnél több kanizsai pecás jelentkezik majd az idei megmérettetésre – mondta Németh László, a Nagykanizsai Vasutas Horgászegyesület elnöke, aki elárulta: a nagy versenyre való felkészülés már megkezdődött, a közelmúltban ugyanis újabb 45 darab horgászhelyet alakítottak ki, illetve tettek rendbe a tó vasút parti oldalán.

Mint megtudtuk: a tó kezelői jól állnak az idei haltelepítéssel is, a tavasz folyamán a vízbe került már 70-80 mázsa ponty, közel 5 mázsa vegyes keszeg, 35 ezer előnevelt süllő és körülbelül 50 ezer előnevelt csuka is.

– A tervek szerint az ősszel további 30 mázsa pontyot és némi vegyes keszeget telepítünk a tóba, hogy kielégítsük a horgászok igényeit, illetve biztosítsuk a hal utánpótlást – hangsúlyozta Németh László.

– Aki rendszeresen kijár a tóhoz, az biztos, hogy tud halat fogni, jómagam naponta, kétnaponta pecázok és szinte mindig akad valami a horogra – árulta el Hajduk Zoltán, aki a minap két pontyot is megakasztott.

A Csónakázó-tó kezelése persze nem csak a haltelepítést foglalja magába, a kanizsai horgászok még a tél beállta előtt szeretnék kitisztítani a gát környékét a bokroktól és a fáktól.

A megyei horgászszövetségből kivált kanizsai egyesületek egyébként önálló szövetséget szerettek volna létrehozni, ám az egyesülést nem vették fel a Magyar Országos Horgász Szövetség soraiba, annak alapszabálya ugyanis rögzíti, hogy minimum 5 ezer tagot kell számlálnia az újonnan alakult szövetségeknek.

– Nem estünk igazán kétségbe, kértük felvételünket a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségébe, amely szervezet több mint 17 ezer tagot számlál – magyarázta a nagykanizsai, mintegy 1200 tagot számláló csoportosulás vezetője, aki hozzátette: tagjaik közül sokan pecáznak a Balatonon is, így a kötődés egyértelmű volt.

 

Fotó: Gergely Szilárd

Képaláírás: Hajduk Zoltán (jobbról) és horgásztársa Zömbik Sándor örül, hogy ősszel ismét több mázsa halat telepítenek a Csónakázó-tóba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!